Brintbranchen presser kommende regering med "akut behov for implementering" af infrastruktur

Brancheorganisationen har ønskesedlen klar til en ny regering, så snart den er faldet på plads. Øverst på listen står blandt andet planer for etablering af brintinfrastruktur og strategiske lagre til grøn energi.
Foto: Brintbranchen PR
Foto: Brintbranchen PR

Hele området for Power-To-X (PTX), som i grove træk handler om at lave strøm om til noget, f.eks. grønne brændsler, har nok bevæget sig fremad i Danmark de seneste par år, men der foregår et internationalt kapløb, hvorfor vi er nødt til at skrue yderligere op for indsatsen.

Det er i hvert fald den overordnede opfattelse i brancheorganisationen Brintbranchen, som bestræber sig på at samle alle brint- og PTX-interessenter i Danmark under et samme.

Derfor har Brintbranchen en ønskeliste klar, som kan lægges på bordet, så snart de verserende regeringsforhandlinger er afsluttet og Danmarks næste udøvende magt peget ud. Den kan på lange stræk ses som forslag til opfølgning på den politiske PTX-strategi fra marts 2022, som bl.a. tilsiger, at Danmark skal have en samlet elektrolysekapacitet på 4-6 GW i 2030.

Fornyet- og akut - behov

Brintbranchen mener, at situationen i Ukraine kombineret med stigende international konkurrence siden da har nødvendiggjort, at de initiativer, som strategien omfatter, bliver implementeret hurtigst muligt.

Det gælder først og fremmest, hvad angår etableringen af en dansk brintinfrastruktur. I den henseende bør der forelægge en plan, herunder for finansiering, ejerskab mv. senest den 1. marts 2023, mener Brintbranchen, som ønsker idriftsættelse af de første rør senest i 2026. Organisationen ser det som et ”akut behov”, lyder det i et skriftligt statement.

”Det vigtigste er, at man tager den grønne dagsorden, herunder udbygningen af brint og PTX, alvorligt, og prioriterer det iblandt den ikke ubetydelige mængde problemer, som en kommende regering står over for. Vi er glade for mange af de principbeslutningerne, der ligger, men nu har alt reelt stået stille siden 1. juni, og det begynder at være et problem,” siger Tejs Laustsen Jensen, direktør hos Brintbranchen.

Han påpeger videre, at det meste af den danske PTX-strategi blevet skrevet sidste efterår, og at der er set en hel del på energimarkederne siden da. Og så understreger han nødvendigheden af tarifreformer, som kan sikre en mere fleksibel brug af elnettet.

Dertil ønsker Brintbranchen, at der bliver etableret strategiske lagre til grøn energi i storskala, og at en plan herfor bliver fremlagt i 2024. Det vil være med at til at sikre, at den danske elforsyning ikke længere afhænger af udlandet eller fossile reserver, påpeger brancheorganisationen.

”Det er ikke nødvendigvis noget, som giver markedsmæssig mening, men det er noget, som giver statsligt og geopolitisk mening, og derfor må staten tage ansvar for den del. Så er der en anden del af lagringen, som kan give markedsmæssig mening, der handler om fleksibelt forbrug. Men den strategiske lagring er staten nødt til at tage ansvar for,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Som EnergiWatch tidligere har beskrevet, mener Brintbranchen ligeledes, at regeringen bør stille sig i spidsen for en ny Ipcei-runde i EU – helst med fokus på teknologiproduktion - om støtte til brintprojekter med stort potentiale.

Fokus på forbrug

I samme boldgade ønsker organisationen også, at der bliver afsat flere midler til produktion af grøn brint – i tillæg til de 1,25 mia. kr., der allerede er afsat til PTX-udbud.

Brintbranchen ser også gerne, at der bliver skabt mere fleksible rammer for brug af elnettet. Det kan ske via tarifreformer, som bør falde på plads hurtigst muligt.

På forbrugssiden foreslår brintselskabernes talerør, at CO2-fortrængningskravet hæves, og at der indføres et minimumskrav til andelen af PTX-brændstof i den tunge transport for 2025.

Brintbranchen har i alt otte forslag til en ny regering. De kan læses i deres fulde form lige nedenfor.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også