EnergiWatch

Faldende efterspørgsel kan påvirke Tesla markant på bundlinjen

For første gang i to år oplevede Tesla i andet kvartal et fald i antal leverancer. En mulig recession og dermed faldende efterspørgsel kan blive en større udfordring for Tesla, mener analytiker.

Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske producent af elbiler oplevede i andet kvartal for første gang i to år en tilbagegang i sine leverancer, da langvarige nedlukninger i Kina på grund af corona forstyrrede driften. Ikke desto mindre var juni isoleret et positivt tegn, da måneden bød på den største leveranceantal i selskabets historie, lød det fra Tesla.

Udfordringerne for Tesla er dog ikke forbi. Risikoen for en global recession tager til, og verden over bliver forbrugerne mere og mere pessimistiske.

”Elefanten i rummet for Tesla er med mørke økonomiske stormskyer i horisonten, mens Musk selv tror, at recessionsrisikoen er overhængende, hvad det betyder for Teslas efterspørgselshistorie fremadrettet,” kommenterer Dan Ives, anerkendt teknologianalytiker hos finanshuset Wedbush, i en analyse, ifølge Yahoo! Finance.

”I en nøddeskal, mens leveringstallene var grimme og ikke noget at skrive hjem om, vil Wall Street være fokuseret på anden halvdel af året... og om det overordnede efterspørgselsbillede forbliver fast.”

I andet kvartal leverede Tesla 254.695 biler, og selv om det var en fremgang på 27 pct. på årsbasis, var det et fald fra første kvartals 310.000 biler og mindre end ventede 261.181 elbiler.

Trods det peger andet kvartal altså ikke på, at efterspørgslen for Teslas biler er ramt af frygten for en recession. Endnu.

Men skulle efterspørgslen falde, kan det påvirke Teslas bundlinje markant, da koncernen også kæmper med stigende inputpriser.

”Vi forventer, at samspillet mellem pris og omkostninger kan betyde mest for Teslas indtjening i år,” mener Ryan Brinkman, analytiker hos JPMorgan.

”Dette samspil, mener vi, udgør en nedadgående risiko for andet kvartal, da Tesla oplevede en kraftig inflation i batterimetaller, såvel som højere omkostninger til andre råvarer og stigninger i ikke-råvare-relaterede omkostninger i forsyningskæden, men de prisstigninger på op mod 10.000 dollar, Tesla har annonceret på tværs af sin produktlinje, gælder generelt kun for nye ordrer og ikke for eksisterende bestillinger.”

Hvis inputomkostningerne senere hen falder tilbage, kan det dog give noget modvind til Tesla efter forhøjelsen af selskabets bilpriser, mener JPMorgan.

Teslas aktie stiger tirsdag med 1,4 pct., men har mistet 35 pct. siden årets start.

JPMorgans Ryan Brinkman har et kursmål, som ligger 45 pct. under tirsdagens kurs i 691,50 dollar, svarende 5018,37 danske kr. Werdbush’ Dan Ives ser derimod en stigning på 45 pct. foran sig.

Teslas stribe af rekordleverancer blev bremset i andet kvartal

Tesla fyrer hundredvis af ansatte inden for autopilot-området

Tesla vil nedbringe antal fastlønnede - ser flere ansatte næste år

Tesla ventes at hæve prisen på sine elbiler med op mod 6000 dollar

Mere fra EnergiWatch

Aker BP vil udbygge for milliarder

Det norske olieselskab har onsdag leveret en udbygningsplan for olieprojektet Trell og Trine til det norske olie- og energiministerium, som ventes at omfatte 25 mio. tønder olieækvivalenter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs