Argo slutter sig til gruppen af kommende CO2-fangere i affaldssektoren

Efter længere overvejelser har ejerkommunerne i det midtsjællandske affaldsselskab endeligt besluttet, at der senest i 2030 skal fanges CO2 på Energitårnet i Roskilde.
Foto: Line ørnes Søndergaard/Ritzau Scanpix
Foto: Line ørnes Søndergaard/Ritzau Scanpix

I lighed med flere af landets øvrige affaldsforbrændinger melder Argo nu ud, at man i løbet af de nuværende årti vil indfange CO2 på sine ovnlinjer i Roskilde.

”Vores bestyrelse har taget en beslutning om, at vi inden 2030 skal have etableret CO2-fangst. Lige nu er vi ved at lægge de nærmere planern for processen,” siger adm. direktør Trine Holmberg til CleantechWatch.

CO2-fangst-anlæggene skal efter planen tilknyttes både Energitårnet og det fælleskommunale affaldsselskabs ældre, tilstødende ovnlinje 5.

Samlet set forventer man at indfange de 350.000 ton CO2, som selskabets to anlæg i dag tilsammen udleder, fortæller direktøren.

Tidligere har også ARC, Vestforbrænding og Kredsløb meldt ud man i henholdsvis 2025, 2025 og 2030 vil have installeret teknologien på sine forbrændingsanlæg.

Afventer rammevilkår

Argo overvejelserne om at etablere CO2-fangst er ikke nye i Argo. Planerne har ad flere omgange været drøftet blandt ejerkommunerne i bestyrelsen, og Rambøll er tidligere blevet hevet ind for at udarbejde et forprojekt på selskabets anlæg.

En endelig beslutning om CO2-fangst er først for nylig blevet truffet. Nu udestår den konkrete vej til at nå målet.

”Vi vil gerne have afklaret alle rammevilkårene, for så kan vi bedre lægge en plan. Der kommer en grøn skattereform, og vi skal være sikre på, at der er nogle lagringsmuligheder. Så der er stadig mange usikkerhedsparametre,” siger direktøren, der tidligere over for CleantechWatch har estimeret, at investeringen i CO2-fangst hos Argos anlæg vil løbe op i omegnen af en mia. kr.

I modsætning til affaldsselskaberne ARC, Vestforbrænding og Kredsløb har Argo ikke sendt en ansøgning afsted til Energistyrelsen til forårets støttepulje på 16 mia. kr. CO2-fangst- og lagring.

Udbudsdesignet lægger op til , at der – efter planen til december – skal tildeles en kontrakt til én fangstaktør, som kan indfange 400.000 ton CO2 senest i 2026, og de kriterier kan Argo ikke leve op til.

”Men der kommer jo en ny runde, og nu er vi på banen” siger Trine Holmberg.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

De kommende måneder definerer ARC’s ambitioner om CO2-fangst

Dansk raffinaderi melder sig ind i kampen om CO2-fangst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også