En 72.000 kvadratmeter stor mark midt i Jylland får en central rolle i den globale jagt på grøn brint

Teknologikæmpen Topsoe vil i 2024 indvie verdens største elektrolysefabrik, som de kommende år skal opføres på en 72.000 kvadratmeter stor grund ved Herning.
Topsoe har i dag en kæmpe katalysator-fabrik i Frederikssund (billedet). Fra 2024 får koncernen også en kæmpe elektrolysefabrik i Herning | Foto: Haldor Topsøe PR
Topsoe har i dag en kæmpe katalysator-fabrik i Frederikssund (billedet). Fra 2024 får koncernen også en kæmpe elektrolysefabrik i Herning | Foto: Haldor Topsøe PR
AF MICHAEL STENVEI

"Vi har set på en placering i fem forskellige lande, ligesom vi har set på fire-fem steder rundt om i Danmark. Så jagten efter den helt rigtige placering har stået på længe," siger Roeland Baan, adm. direktør i Topsoe.

Hvorfor blev det så lige Herning, der løb med sejren?

"Vi har som nævnt set på mange steder, men vi har fået en meget positiv og god behandling i Herning, som også har været meget hjælpsom med de nødvendige tilladelser. Tilladelser er jo ikke altid en nem ting," siger den hollandskfødte topchef og nævner, at f.eks. nye vindmølleparker nemt tager seks-syv år at få godkendt.

Så lang tid kommer midtjyderne ikke til at vente på den nye Topsoe-fabrik.

Allerede i 2024 ventes fabrikken at stå færdig, så den kan producere elektrolyseanlæg til grøn brint, der kan gøre den tunge industri fri af fossile brændsler som olie, kul og gas, ligesom grøn brint kan omdannes til flydende CO2-fri brændstof – også kaldet Power-to-X (PtX) - til skibe, fly og lastbiler.

Skitse af den nye Topsoe-elektrolysefabrik, som skal opføres ved Herning. Illustration: Topsoe

At der er tale om en skelsættende satsning selv på den globale energiscene, understreges af, at den nye fabrik indvies med en årlig kapacitet svarende til 0,5 gigawatt (GW). Til sammenligning er den globale produktionskapacitet ifølge Topsoe-topchefen i dag på 0,3 GW.

Roeland Baan understreger, at der er tale om en ren forretningsmæssig investering, som for alvor flytter produktionen af grøn brint fra skriveborde og forsøgslokaler til fabriksgulvet.

"Men det er ikke kun en kommerciel fabrik. Opførelsen af den nye fabrik sker også for, at vi kan lære," siger han.

Læringen skyldes, at Topsoe med milliardinvesteringen bevæger sig ud på jomfruelig grund.

"Det, vi skal gøre nu, er aldrig gjort tidligere noget sted i verden," siger Roeland Baan og peger på, at situationen på mange måder minder om den, som vindmølleindustrien befandt sig i for 25 år siden, hvor en havmølle på 2 megawatt (MW) var kæmpestort.

"Da vindmølleproducenterne startede deres havvindeventyr, var de heller ikke særlig effektive. Dengang var havmøller på 2 MW. I dag er de på 15-16 MW. Alligevel bliver møller nærmest rejst på samlebånd, og vi vil opleve den samme udvikling," siger Roeland Baan om, hvad der venter både Topsoe og hele den grønne brintindustri.

Men skridtet fra at kunne kravle til at kunne gå og siden løbe er også årsagen til, at Topsoe i første omgang har valgt at lave et set up med en årlig produktion af elektrolysatorer på 0,5 GW.

Når fabrikken først er oppe at køre, og erfaringerne er høstet, venter han, at fabrikkens produktion »ret hurtigt« kan udbygges til 1,0-1,2 GW.

"Målet er at vokse til 5 GW, men det vil ske som led i en udvidelsesplan 2.0, der givetvis vil være mere effektiv og økonomisk, fordi vi kan trække på læren fra opførelsen af den nye fabrik," forklarer Roeland Baan, der har stået i spidsen for den 82 år gamle teknologikoncern siden juni 2020.

Og skal man tro Topsoe-ledelsen, kan det hurtigt komme på tale med en udbygning af fabrikken. I hvert fald er Topsoe blevet kontaktet af "mange" interesserede aftagere, så interessen allerede på forhånd nærmest overstiger kapaciteten.

Her og nu er der ikke underskrift på nye aftaler om at aftage elektrolyseanlæg fra Herning-fabrikken, men det skyldes først og fremmest, at Topsoe screener alle potentielle kunder.

"Vi er ret selektive med, hvem vi vil sælge til. Men jeg er overbevist om, at der vil være aftaler på plads, inden vi går i luften," siger Roeland Baan.

Det giver Topsoe-ledelsen et par år at løbe på, idet forventningen er, at den nye elektrolysefabrik skal stå klar i 2024.

Den nye fabrik vil blive på 23.000 kvadratmeter, men af hensyn til fremtidige udvidelser har Topsoe underskrevet en aftale med Herning kommune om leje af en 72.000 kvadratmeter stor grund.

 

Haldor Topsøe sikrer trecifret millionbeløb til grøn brint

Haldor Topsøe ser stort potentiale i brint

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også