Rockwool spår "relativt marginal" effekt på forretningen i tilfælde af Rusland-sanktioner

Stenuldkoncernen ejer fire fabrikker i Rusland, men topchef Jens Birgersson forventer ikke, at eventuelle sanktioner mod kernemarkedet vil ramme koncernen hårdt på pengepungen.
Rockwools fabrik i Vyborg leverer blandt andet isoleringsmaterialer til Finland. | Foto: Rockwool/PR
Rockwools fabrik i Vyborg leverer blandt andet isoleringsmaterialer til Finland. | Foto: Rockwool/PR

Spændingerne på grænsen mellem Rusland og Ukraine synes ikke aftage efter en weekend, hvor USA har meldt om øget risiko for russisk invasion, og Ukraine har indkaldt til hastemøde i regi af sikkerhedsorganisationen OSCE.

På ledelsesgangene i Rockwool-koncernen, der ejer fire fabrikker i Rusland, holder man et vågnet øje med meldingerne fra konfliktens parter, hvoraf flere vestlige lande har barslet med sanktioner over for Rusland i tilfælde af en invasion i Ukraine.

Men frygten for, at en eventuel eskalering af situation vil ramme stenuldsgigantens indtjening, er begrænset hos topchef Jens Birgersson.

”Vi laver byggematerialer, ikke våben eller noget i den dur, så vi ser ikke vores forretning som nævneværdigt udsat,” siger han, da CleantechWatch taler med ham i forlængelse af offentliggørelsen af selskabets årsregnskab for 2021.

Direktøren hæfter sig ved, at Rockwools fabrikker i Rusland hovedsageligt afsætter sine isoleringsmaterialer til hjemmemarkedet, og derfor kun i begrænset omfang vil blive omfattet af eventuelle handelsanktioner fra EU.

”Vi er lokalforankrede i Rusland og har ikke expats i vores ledelses-teams,” siger han.

Dog afsætter Rockwools fabrik i Vyborg tæt ved den finske grænse ifølge Rockwool selv også materialer til Finland. Over for CleantechWatch har DI’s underdirektør Peter Thagesen tidligere vurderet, at både europæiske virksomheder, der importere fra og eksporterer til Rusland kan blive påvirket af et vestlige sanktioner.

Og Jens Birgersson vil heller ikke udelukke, at Rockwool vil kunne ende med at mærke mulige vestlige repressalier.

”På underleverandørsiden er vi selvfølgelig afhængige af visse materialer, der kan blive ramt af knaphed som følge af sanktioner,” siger direktøren.

”Men det kan vi ikke forudsige. Hvis det sker, spår vi, at indvirkningen bliver relativt marginal, og at vi finder en måde at løse det på.”

Rockwool omsatte i fjerde kvartal af 2021 for 167 mio. euro i regionen Rusland og Østeuropa, fremgår det af selskabets årsrapport for 2021.

Det svarer til en vækst på 36 pct. i lokale valutaer og 40 pct. i rapporterede tal sammenlignet med 4. kvartal 2020.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Rockwool advarer: Dansk CO2-afgift fører til konkurrenceforvridning og bør droppes

Rockwool-topchef: Voksende inputpriser kræver stadig fokus på produktivitet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også