Kernefusions start-up modtager 1,8 mia. dollar i investeringer

Investeringen er den største private investering i den energitype nogensinde.
Foto: Commonwealth Fusion Systems
Foto: Commonwealth Fusion Systems
AF MARKETWIRE

Den amerikanske virksomhed Commonwealth Fusion Systems har rejst 1,8 mia. dollar til forskning i fusionsenergi. Det er den største private investering i den energitype nogensinde.

Det skriver Wall Street Journal.

Kernefusion har potentiale til at blive den vigtigste globale energikilde. I modsætning til almindelig kernekraft, hvor atomer spaltes og efterlader radioaktivt affald, skaber kernefusion energi ved at smelte atomer sammen. Det giver teknologien muligheden for at skabe uanede mængder af energi med basale elementer uden radioaktivt udslip.

Med de muligheder er det indlysende, at forskning på området har været i gang længe. Dog er det endnu ikke lykkedes at skabe nettoenergi, forstået som at skabe mere energi, end der bruges ved selve processen, ved kernefusion.

Bob Mumgaard, som er administrerende direktør i Commonwealth Fusion, ser alligevel lyst på fremtiden.

"Alt er science fiction indtil nogle gør det, og pludseligt gør det fra umuligt til uundgåeligt," udtaler han til Wall Street Journal.

Og det lader til, at han ikke er ene om optimismen. Udover rekordbeløbet investeret i Commonwealth Fusion har Helion Energy modtaget 500 mio. dollar, mens Canada's General Fusion har rejst 130 mio. dollar fra fundraising.

Alt sammen noget som tyder på større interesse for energiformen. På trods de store beløb vokser træerne ikke ind i himlen, og Mumgaard forventer tidligst at kunne producere kommerciel energi i starten af 2030'erne, hvis alt går godt. Mere pessimistisk er dog Tony Donné, lederen af det 28-lande store forskningscenter Eurofusion, som mener, at det snarere vil tage mellem 20 og 30 år, før fusionsenergi rigtigt kan kommercialiseres.

Equinor investerer i atomkraft

Chevron går ind i atomkraft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også