Omdiskuteret bygningspulje målrettes boliger med "tunge" energimærkninger

De grønne tilskud til energirenoveringer hos private sættes ned, samtidig med at den såkaldte bygningspulje nu bliver målrettet boliger med energimærkninger i "den tunge ende af skalaen", lyder det i en ny bred aftale.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Boliger med energimærkninger E, F og G bliver særligt tilgodeset, når grønne tilskud til energirenoveringer gennem bygningspuljen skal uddeles.

Derudover sættes det beløb, som enkelte boligejer kan modtage, ned, så "flere kan få glæde af puljen".

Det fremgår af en politisk aftale, som regeringen er indgået med partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet.

Næste gange puljen efter forventning åbnes til september, vil ordningen, der altså er målrettet boliger med energimærkninger i den "tunge ende af skalaen", være trådt i kraft, lyder det i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Dog kan alle boligejere fortsat søge tilskud til konvertering til varmepumpe, mens det ligeledes bliver muligt at søge tilskud til store varmepumper, så almene boligforeninger uden for fjernvarmeområder også tilgodeses, lyder det.

Brancheforening kritiserer puljen

I alt er 675 mio. kr. afsat til energioptimering i 2021 - hvoraf 250 mio. kr. blev revet væk på 13 timer under første ansøgningsrunde i april.

Energistyrelsen modtag dengang 8600 ansøgninger, mens mere end 40.000 potentielle ansøgere måtte vente i kø til tilskudsordningen, som CleantechWatch tidligere har beskrevet.

Brancheforeningen Tekniq Arbejdsgiverne har da også løbende kritiseret støtteordningen for både at være forket udformet og for lille.

Dette på trods af, at midler til den eftertragtede bygningspulje blev fremrykket, så der i år ville blive udbetalt 675 mio. kr. Og at puljen herefter blev opdelt i tre runder for at undgå stop-go effekter i markedet for varmepumpet for at imødekomme den massive kritik fra installatører i anledning af forrige års udbetalinger af puljemidler. 

I et interview kaldte chefkonsulent Troels Hartung fra brancheforeningen det "positivt, at flere midler er prioriteret til puljen i 2021", hvilket han dog ikke mente ændrede på, at mange stod til at få afslag på deres ansøgninger.

"Det er ikke holdbart. Jeg har allerede talt med en installatør, hvor en kunde afbestilte sin varmepumpe for at installere et nyt gasfyr i stedet i frustration over usikkerheden omkring tilskudspuljen. Der er mange, som ikke kan vente på at skifte ud, eller som mister gejsten, hvis de får flere afslag på støtte," sagde han videre.

Ansøgningsrunden i september vil være den sidste i år. I 2022 er der afsat 430 mio. kr. til Bygningspuljen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Energistyrelsen kigger "grundigt" på grøn erhvervspulje efter nyt fald i ansøgertal

Tekniq langer atter ud efter tilskudspulje

Tilskud til varmepumpehungrende boligejere lagt ned af ansøgere

650 millioner kroner skal sætte turbo på udfasning af fossile fyr

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også