EnergiWatch

Northvolt får gigantisk batteriordre fra Volkswagen

Den tyske bilproducent har afgivet en bestilling på batterier til en værdi af 87 mia. kr. Ordren kommer i forlængelse af Volkswagens netop fremlagte strategi på området.

Foto: PR / Northvolt

Et nyt skridt i partnerskabet mellem Northvolt og Volkswagen Group betyder, at Northvolt modtager en ordre på 14 mia. dollar.

Ordren skal ses i forlængelse af, at Northvolt er blevet valgt som den strategiske hovedleverandør af premium battericeller til Volkswagen Group i Europa.

"Volkswagen er en nølgeinvestor, kunde og partner i vores rejse fremad, og vi vil fortsætte med at arbejde hårdt med målet om at kunne levere de grønneste batterier på planeten, mens de lynhurtigt udvider deres flåde af elektriske biler," udtaler Peter Carlsson, der er medstifter og adm. direktør i Northvolt, i en meddelelse.

Partnerskabet mellem Volkswagen og Northvolt blev indgået tilbage i 2019, men med det nye skridt, vil der komme et større fokus på Northvolts såkaldte gigafabrik i Sverige. Den skal nemlig udvides yderligere for at kunne understøtte ordren, der løber over de næste ti år.

Ifølge meddelelsen vil konsolideringen og forøgelsen af skalaen af batteriproduktionen på gigafabrikken Ett betyde, at omkostningerne vil falde yderligere, mens også miljøfodaftrykket skulle forbedres.

Ifølge Volkswagen vil prisen i gennemsnit kunne falde til under 100 euro per kWh.

Produktionen skulle begynde i 2023, og gradvist vil fabrikken blive opskaleret til op mod 40 GWh.

Som en del af den nye aftale vil Northvolt sælge sin andel i joint venture-fabrikken Northvolt Zwei, der ligger i Salzgitter, til Volkswagen, der altså i forvejen ejer den øvrige del.

Det skyldes, at Volkswagen har et ønske om at opskalere sin egen batteriproduktion i Europa.

"Volkswagen vil på samme tid også øge sine ejerandele af i Northvolt," står der i meddelelsen.

Efter tidligere fremlagte planer skal byggeriet af Northvolt Zwei begynde i 2021, mens det forventes, at driften af fabrikken kan begynde i 2025.

"Volkswagen vil fortsætte med at forstærke samarbejdet og partnerskabet med Northvolt. De er en af vores nøglebatterileverandører i takt med, at vi foretager omstillingen til elektrisk mobilitet – og der er potentiale til at udvide dette partnerskab endnu mere," udtaler Thomas Schmall, der er formand for Volkswagen Group Components.

Med den 14 mia. dollar store ordre har Northvolt dermed mere end fordoblet sin ordrebog. Således fremgår det af meddelelsen, at Northvolt nu har indgået kontrakter for over 27 mia. dollar med nøglekunder.

Store tyske planer

Ordren til Northvolt sker som et led i offentliggørelsen af Volkswagens planer på det elektriske marked frem mod 2030.

Her vil selskabet involverer sig i 6 store batterifabrikker med en samlet kapacitet på 240 GWh.

Det omfatter foruden Northvolt Ett blandt også Northvolt Zwei, som Volkswagen altså nu vil stå for driften af. Her vil kapaciteten også blive skruet op fra de begyndende 16 GWh til 40 GWh.

Som et led i planen vil Volkswagen også skrue op for antallet af ladepunkter. Det skal gennem partnerskaber femdobles til 18.000 i Europa frem mod 2025. Her vil Volkswagen investere 400 mio. euro.

Planerne omfatter blandt andet 8.000 ladepunkter sammen med BP, mens der også er samarbejder med Enel i Italien og Iberdrola i Spanien.

 

Northvolt køber amerikansk batteriteknologi 

Mere fra EnergiWatch

Fortum vil opsnappe halv mio. ton CO2 på Fyn

Fjernvarme Fyn og finske Fortum indleder forundersøgelser om lagring af CO2 fra varmeanlægget i Odense og affaldsforbrændingen i Nyborg. Potentialet er på sigt en lille million ton årligt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs