En del af Watch Medier

EnergiWatchonsdag1. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
08.04.2020kl. 14.29

Siemens hacker den grønne omstilling med virtuelle kraftværker

Virtuelle kraftværker kan spare både forbrugere og samfundet adskillige milliarder, siger Siemens direktør Claus Møller. I løbet af det sidste år har selskabet indgået aftaler og installeret virtuelle kraftværker i Finland og Sverige, men lovgivning blokerer i Danmark.
Adm. direktør for Simens Danmark, Claus Møller, håber, at de digitale kraftværker snart vil slå rod i Danmark. | Foto: Siemens A/S // PR
af VICTOR EMIL KRISTENSEN

I den grønne omstilling er der et meget dyrt problem, som skal løses.

Nemlig kapaciteten i distributionsnettet, som vil blive voldsomt udfordret i takt med, at elektrificeringen rulles ud og større mængder vedvarende energi ruller med.

Det er ikke bare et dyrt problem. Det er også en kende usexet. I hvert fald i forhold til store knejsende havvindmøller og funklende Teslaer. Løsningen er nemlig noget, som stort set alle kan abonnere på ikke blot er en kende kedeligt, men også er drønirriterende: Nemlig at en masse land og veje i byerne skal graves op, så der kan blive lagt flere strømkabler i jorden.

Men ifølge Siemens' danske direktør, Claus Møller, kan det gøres både billigere og smartere.

"Vi kan se, at udbygningen af distributionsnettet er uomgåeligt for at gøre Danmark CO2-neutral, og der skal vi ofre i omegnen af 19 mia. kr. i ekstrainvesteringer, og vi vil samtidig opleve en væsentlig tarifstigning. Men hvis vi gør det smart, så kan vi ifølge Dansk Energi reducere ekstrainvesteringen til blot 3 mia. kr. og samtidig se en tarifnedsættelse. Her er batterier og virtuelle kraftværker i den grad tænkt ind," siger Claus Møller.

Virtuelle kraftværker. Det lyder mere sexet end anlægsarbejde. Det lyder som en kæmpe blok af neongrøn binær kode, som du kan oplade din elbil ved. Det er sådan lidt Blade Runner møder The Matrix over det. Det lyder som laserstråler og elektroner.

Og ifølge Siemens kan det gøre Danmark mere energieffektiv og grønnere, samtidig med at elnettet bliver markant mere stabilt til en billig penge.

Hvis vi skal holde os til de cybertekniske termer, så lyder det som lidt af en hack til den grønne omstilling - som noget der hører sig fremtiden til.

Men ifølge Siemens er fremtiden anno 2020. De har nemlig allerede installeret virtuelle kraftværker i Finland, og de skal til det i Sverige.

Og nu kan turen altså komme til Danmark, siger Siemens.

Et gammelt koncept

Selvom virtuelt kraftværk som term emmer af fremtid, så er det et efterhånden 10 år gammelt koncept, som for første gang var på dagsorden tilbage i slut 00'erne. Dengang blev det ikke til noget.

"Jeg tror simpelthen bare, at dialogen har været fraværende, fordi behovet ikke har været der. Men nu kommer elektrificeringen med varmepumper, elbiler- og busser og så videre. Og det kræver, at der gøres noget især under spidsbelastningen for at sikre stabiliteten. Og mere fundamentalt handler det om, at vi bruger de energiressourcer, vi har, på den mest effektive måde," siger Siemens direktøren.

Nu er det måske på sin plads at få det bøjet i neon, hvad et virtuelt kraftværk er. For på trods af det futuristiske navn kan det fysisk have eksempelvis Panum instituttets brutalistiske udtryk.

I al sin enkelthed betyder det nemlig blot, at en matrikel via software bliver koblet på elbørsen således, at det både kan trække og levere strøm, samt udbyde frekvensydelser. Det kombineres som oftest med produktionsmidler i form af solceller, samt energiopbevaring i form af eksempelvis batterier.

Det sparer ifølge Siemens samfundet penge på investeringer i distributionsinfrastruktur og sparer forbrugeren penge, da man kan indkøbe strøm om natten og forbruge det i timerne med spidsbelastning.

”Det kunne være et rådhus, vores eget hovedkontor, eller store produktionsvirksomheder. Det kunne være Fields eller Rigshospitalet. I virkeligheden er det egnet til alle lokationer, hvor der er et stort strømforbrug og blot en enkelt, som betaler regningen. I Sello blev der blot inddraget tre parkeringspladser i kælderen for at gøre plads til et 2,5 MW batteri,” siger Claus Møller.

Allerede klar i Norden

Sello er Finlands største shoppingcenter. Der er en Burger King, H&M, det kommunale hovedbibliotek og meget mere spredt ud over centerets 102.000 kvm i Espoo nord for Helsinki. Det er Finlands svar på Fields, om du vil, og det er et virtuelt kraftværk. 

Og for lidt over to uger siden indgik Siemens et samarbejde med Väla i Helsingborg. Endnu et shoppingcenter skal nu omdannes til et virtuelt kraftværk til gavn for et udfordret elnet.

”Hos Väla Centrum er vi ivrige efter konstant at søge innovative og bæredygtigheder løsninger. Vi har haft et vellykket samarbejde med Siemens siden 2012, hvor vi har formået at reducere centrets energiforbrug med 40 pct. Nu bliver det spændende at iværksætte Sveriges første ’virtuelle kraftværk’ og derved bidrage til at skabe betingelserne for at øge andelen af vedvarende energi i elnettet,” sagde Frederik Arvidsson, teknisk chef hos Väla Centrum, ved præsentationen.

Nu har Siemens øjnene fæstnet mod Danmark.

"Vi laver allerede mange energieffektivitetstiltag hos kommuner og lignende, og der er et virtuelt kraftværk et naturligt næste skridt. Vi er inspireret af finnerne og svenskerne, så nu må vi se, om det kan flyve i Danmark,” siger Claus Møller.

Han påpeger, at Dansk Energi i en analyse sidste år påpegede, at hvis der i 2030 vil være 1 mio. elbiler, vil det kræve merinvesteringer på 19 mia. kr. i distributionsnettet og 11 pct. højere nettariffer. Investeringer i smart-teknologi som eksempelvis virtuelle kraftværker vil derimod ifølge Dansk Energi kun behøve merinvesteringer i 3 mia. kr., samtidig med at nettarifferne vil falde med 4 pct.

Legislative udfordringer

Det burde være tilfældet, siger Claus Møller. Samfundsmæssigt er der nemlig et godt argument for virtuelle kraftværker, da det dels udnytter energien maksimalt, dels da det sparer en del i større infrastrukturinvesteringer.

"Vi kan se, at der allerede er en god businesscase i Sverige og Finland. Og med støt faldende priser på batterier og stadig flere fabrikker i Europa, ser vi ind i en fremtid, hvor der bliver ændret drastisk på, hvem der kommer til at kunne udbyde kapacitet til nettet," siger Claus Møller:

"Men i Danmark er det et marked, som ikke er startet op endnu, hvor der er lovmæssige barrierer. Hvis man eksempelvis vil være aggregator, skal man stille med minimum 5 MW kapacitet. 5 MW er altså temmelig meget," siger Claus Møller.

Grænsen blev sænket af Energinet fra 10 til 5 MW tilbage i 2017 i selskab med de andre nordiske systemoperatører. Grænsen blev sat på 5 MW af hensyn til IT-systemet.

Energinet oplyser dog, at man i løbet af de næste 4 år vil arbejde på at få grænseværdien ned på 1 MW.

Billigere og smartere

Claus Møller er overbevist om, at reglerne nok skal blive ændret.

"Af den simple grund at det giver mening. Hvis vi tror på, at vi får mere vedvarende energi, og det tror vi jo alle på, så er det her en løsning, som både gør det billigere og smartere end andre," siger han og påpeger, at det er lovgivning, som har skubbet på udviklingen i de andre nordiske lande.

Eksempelvis er det muligt i Sverige at handle frekvens på minutbasis. Der blæser også nye vinde ind over Danmark. Eksempelvis bliver det fra i år muligt at skyde ind med Fast Frequency Reserves, FFR, der kan opretholde frekvensen på nettet med kort varsel.

Her er minimumskravet blot 0,3 MW.

"Elselskabers udspil historisk dyrt for forbrugerne"

Rapport: Syv barrierer for intelligent udnyttelse af fremtidens elnet

Relaterede artikler:

  • Foto: HOFOR

    Dansk energilaboratorium viser vejen til fremtidens koblede forsyningssystem

    For abonnenter

  • Hofors energiplanlægger Tore Gad Kjeld håber i år at få grønt lys til at lade varmepumpen på Nordhavn hjælpe Energinet med at holde elforbrug- og produktion i balance | Foto: CleantechWatch

    Hofor får nyt gennembrud i udvikling af 'verdens smarteste' varmepumpe

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Horisont Energi
Cleantech

Equinor trækker sig fra brint og CO2-lagringsprojekt

Det norske olieselskab har sammen med Vår Energi besluttet sig for at forlade projektet Barents Blue, som Horisont Energi nu vil køre videre med en ny partner.
  • Barents Blue tildeler kontrakt på udvidet koncepstudie
  • Horisont Energi laver ammoniakaftale med Lhyfe

For abonnenter

Foto: Christian Falck Wolff
Olie & Gas

Biogasinvestor går sammen med prominente landmænd om at bygge nyt biogasanlæg

For abonnenter

Foto: Ørsted / Pr
Energiselskaber

Ørsted gik ud af 2022 med tab

For abonnenter

Foto: Nature Energy / Pr
Olie & Gas

Biogas Danmark: Biogasforbrug kan dækkes, selv om husdyrproduktion halveres

Foto: Ørsted / PR
Renewables

Havvindudviklere går sammen om fælles udregning af CO2-udledning

For abonnenter

Foto: Jacob Ehrbahn
Olie & Gas

Oliepriserne i smal stigning med aftagende inflation

Læs også

Foto: Pr / Maria Tuxen Hedegaard / Energinet
Renewables

Energinet sætter gang i anlæg af højspændingsstationer

To nye 220kV højspændingsstationer skal etableres med tilslutning til Thor Havvindmøllepark, og nu starter Energinet arbejdet.

For abonnenter

Foto: Ørsted / PR
Renewables

Havvindudviklere går sammen om fælles udregning af CO2-udledning

Sammen med konsulenthuset Carbon Trust vil 11 af verdens førende udviklere af havvind i samarbejde finde en fælles metode for udregning af CO2.

For abonnenter

Foto: Aker Carbon Capture Pr
Cleantech

Aker Carbon Capture lander aftale på finsk PTX

Det norske CCS-selskab skal levere et forstudie til et CO2-fangstanlæg, der skal etableres i forbindelse med metanolanlæg.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Equinor trækker sig fra brint og CO2-lagringsprojekt – 10.27
  • Biogasinvestor går sammen med prominente landmænd om at bygge nyt biogasanlæg – 10.02
  • Biogas Danmark: Biogasforbrug kan dækkes, selv om husdyrproduktion halveres – 09.53
  • Oliepriserne i smal stigning med aftagende inflation – 09.21
  • Maersk og tysk startup vil synliggøre CO2-udslip fra international e-handel – 09.04
  • Dofs bestyrelse vil have rebelske aktionærer til at godkende restrukturering via mail for at undgå konkurs – 09.02
  • Ørsted gik ud af 2022 med tab – 08.01
  • Amerikansk støttepakke lokker danske selskaber til – 07.36
  • Europæisk ordreindgang i vindindustrien blev halveret i 2022 – 07.08
  • Aker Carbon Capture lander aftale på finsk PTX – 06.33
  • Bilproducent åbner spansk solcellepark – 31. jan.
  • Havvindudviklere går sammen om fælles udregning af CO2-udledning – 31. jan.
  • Energinet sætter gang i anlæg af højspændingsstationer – 31. jan.
  • Olieraffinaderi tjente mere end ventet i fjerde kvartal – 31. jan.
  • Amerikansk kapitalforvalter køber svenske Eolus-parker – 31. jan.
Flere nyheder

Job

  • Electrical Engineer specialised in PV systems

  • Kontorchef til Rådgivning Samfundsvigtige Funktioner

  • Mechanical Engineer

  • Senior Project Manager On Grid Development And Grid Connection

  • Director - Project Management (DK)

  • Montører til elnettet og den grønne omstilling

  • Anlægsprojektleder til landvindmøller og solcelleparker

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Commercial Analyst

  • Asset Manager (Denmark) – vær med til at drive fremtidens energiprojekter

  • Technical Business Development Manager

  • Project Manager - Denmark

  • Regulatorisk jurist

  • Senior Engineering Project Manager

  • Executive Director

  • Energianalytiker

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Fagansvarlig for MR-stationer

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Nytænkende maskinmester til at sikre den kritiske infrastruktur

Se flere jobs

Watch Job

  • Head of Business Development

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Business Intelligence Specialist

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

Se flere jobs

Job

  • Electrical Engineer specialised in PV systems

  • Kontorchef til Rådgivning Samfundsvigtige Funktioner

  • Mechanical Engineer

  • Senior Project Manager On Grid Development And Grid Connection

  • Director - Project Management (DK)

  • Montører til elnettet og den grønne omstilling

  • Anlægsprojektleder til landvindmøller og solcelleparker

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Commercial Analyst

  • Asset Manager (Denmark) – vær med til at drive fremtidens energiprojekter

  • Technical Business Development Manager

  • Project Manager - Denmark

  • Regulatorisk jurist

  • Senior Engineering Project Manager

  • Executive Director

  • Energianalytiker

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Fagansvarlig for MR-stationer

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Nytænkende maskinmester til at sikre den kritiske infrastruktur

Se flere jobs

Kolofon

EnergiWatch
Søg

Sektioner

  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Maz Plechinger

mp@energiwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8323

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Job

Abonnement

Prøv EnergiWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

energiwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Læs mere om abonnement her

Adresse

EnergiWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8320

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EnergiWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EnergiWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge