EnergiWatch

Debat: Tager FDM parti for én ladeoperatør?

"Det er ganske enkelt ikke korrekt, at Sperto ikke investerer i installation, ladestandere eller drift," skriver adm. direktør Erik Christian Thrane, Sperto, i en kommentar til FDM's udtalelser om Clevers priser.

Foto: PRSperto

Hos Sperto – Danmarks åbne ladenet - er vi forbløffede over, at forbrugerøkonom Ilyas Dogru og FDM tilsyneladende prioriterer at tage parti for én udbyder på lademarkedet frem for at prioritere FDM-medlemmernes interesser i gode priser på opladning og høj forbrugerbeskyttelse.

I en artikel på EnergiWatch er forbrugerøkonom Ilyas Dogru fra FDM således citeret for:

"at et selskab som Clever binder kapital til installation, ladestander, drift og andet. Et selskab som Sperto investerer ikke selv i ladestandere, men lader virksomheder betale uden selv at binde kapital og har derfor alt andet lige et andet omkostningsniveau," siger Ilyas Dogru.

Vi plukker ikke pengene på træerne – eller fra elkunderne.

Erik Christian Thrane, Sperto.

Det er ganske enkelt ikke korrekt, at Sperto ikke investerer i installation, ladestandere eller drift. Det gør vi da i allerhøjeste grad. Vi plukker ikke pengene på træerne – eller fra elkunderne. Men vi har – fuldstændig i lighed med andre ladeoperatører – også eksterne investorer, hvis standere vi driver som en del af vores net.

Fri konkurrence

Når en ekstern investor vælger Sperto, så er det typisk fordi, at Sperto kan levere den bedste løsning til den laveste pris. Det kaldes fri konkurrence. Endvidere, så er vores løsning jo åben for alle elbilister i modsætning til andre løsninger, der kræver binding til et dyrt abonnement. Dermed lever Sperto op til AFI-direktivet og de danske lovkrav om, at offentlige ladestandere skal være tilgængelige for alle uden abonnement.

Endelig, så er det værd at bemærke, at Sperto i modsætning til andre operatører ikke har modtaget mange millioner i EU-tilskud. Vi har ikke modtaget én krone. Alligevel er vi langt de billigste, når EU-borgere skal lade i Danmark via "roaming". Således kan den udbredte Plugsurfing-brik benyttes til kr. 2,75/kWh på de fleste af Spertos standere. Hos andre operatører, der har modtaget EU-tilskud, ligger prisen paradoksalt nok på kr. 7-9/kWh.

For nylig kårede det uvildige Bilmagasinet i øvrigt Sperto til billigste offentlige ladeoperatør op til 20.000 km/år.

FDM's prioteringer

Det kan undre, at FDM ikke først og fremmest prioriterer deres medlemmers interesser i gode priser på opladning, fri konkurrence og forbrugerbeskyttelse. Hvorfor forholder FDM og Ilyas Dogru sig ikke til, at FDM-medlemmer f.eks ved køb af en VW ID.3 bliver påtvunget et Clever-abonnement i ét år, hvilket helt klart synes at stride mod Forbrugeraftalelovens forbud mod bindinger på over 6 måneder i §§ 28, stk. 1?

Ex-konkurrencedirektør: Clevers pris ser meget dyr ud

OK arbejder på køreplan for elbil-ladere i større skala

Konkurrencestyrelse lynindkalder elbilforening om ladeoperatørs forretningsmodel

 

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere