EnergiWatch

Northvolt får 159 mio. i statsstøtte til genbrug af batterier

Genbrugsanlægget skal bygges tæt ved Northvolts batterifabrik Ett i Skellefteå.

Foto: PR / Northvolt

Det svenske miljøbeskyttelsesagentur, Naturvårdsverket, har gravet dybt i lommerne for at støtte et genbrugsanlæg i nærheden af Northvolt Ett, Northvolts batterifabrik i Skellefteå som i 2022 vil starte op med en kapacitet på 16 GWh.

I alt vil anlægget blive støttet med 159 mio. SEK (107 mio. DKK), hvilket ifølge agenturet svarer til omkring halvdelen af omkostningerne.

Northvolt vil få støtten igennem Klimatklivet, som er en fond hos miljømyndighederne, der til dato har investeret lige knap 9,7 mia. SEK i lokale og regionale klimatiltag fordelt på knap 3.200 projekter.

Støtten til Northvolt er den hidtil største, der er blevet udbetalt i Klimatklivet, da batterifabrikanten overhaler den foreløbige højdespringer i RenFuel K2B Lignol, der i 2018 fik 150 mio. SEK til at dække 40 pct. af udgifterne til at opføre anlæg, der kan omdanne lignin fra træers cellevægge til brændstof.

Med Klimatklivets mantra om, at de udelukkende giver støtte til de projekter, der har størst potentiale for CO2-fortrængning per brugt krone, må man formode at potentialet ved genbrug af batterier er enormt.

Anlægget vil være i stand til at genbruge 25.000 ton batterier, når det står klar i 2022, hvilket er næsten en fordobling af Europas nuværende kapacitet på 33.000 ton.

Færre konfliktmineraler

Planen er, at Northvolt Ett skal få omkring halvdelen af sine råmaterialer fra genbrugsmaterialer, og dermed mindske afhængigheden af "konfliktmineraler", som Naturvårdsverket beskriver det.

"Med støttefra Klimatklivet vil Northvolt bygge et batteriudvindingsanlæg i Skellefteå. Virksomheden vil genanvende sine egne og andres brugte batterier i anlægget, således at forældede batterier kan opbevares i Sverige i stedet for at blive sendt til Asien," skriver Naturvårdsverket.

Batterier består i dag af kobolt, mangan, nikkel og lithium, hvor især kobolt er et betændt spørgsmål. Selvom der er flere projekter i gang, der skal reducere andelen af kobolt i batterier, er det sjældne metal stadig en hovedkomponent.

Størstedelen af verdens reserver ligger i det såkaldte "kobolt-bælte" i Centralafrika, og Den demokratiske republik Congo (DRC) står for mere end halvdelen af verdens produktion - en produktion som er tæt sammenvævet med korruption, børnearbejde og giftudslip.

Markant fald i omsætningen hos Siemens – bundlinjen skrumper

Hydro-koryfæer vil bygge Europas største batterifabrik og Norges største vindpark

Nyt studie halverer elbilbatteriers udledning

 

Mere fra EnergiWatch

EnergiWatch er tilbage på fredag

I anledning af Kristi himmelfart holder EnergiWatch lukket i morgen, torsdag den 26. maj. Vi er tilbage med to nyhedsbreve og dugfriske nyheder fra energibranchen allerede på fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs