Jagten på et superbatteri til elbiler er sat ind

Nu vil europæiske lande samarbejde. Der er både penge og sikkerhed på spil. Danmark er ikke med.
Foto: Mads Frost/JPA
Foto: Mads Frost/JPA
AF POLITIKEN

Selv om der står Audi, BMW, Mercedes eller Volkswagen på bagsmækken, så er den centrale byggesten i elektriske biler ikke lavet af tyske virksomheder, men typisk af sydkoreanske, kinesiske eller japanske.

Det har den tyske regering efter flere års tøven fundet ud af er uholdbart. Det samme har Frankrig, Italien, Polen, Belgien, Finland og Sverige. Det skriver Politiken fredag.

De tyske myndigheder har afsat over fem milliarder kroner til at udvikle et bedre og grønnere batteri til de elbiler, som der ventes at blive et kæmpe marked for i de kommende år.

"Jeg kunne godt have ønsket mig det tidligere. I de seneste 20-30 år har der ikke været megen batteriforskning," siger Weert Canzler, der er mobilitetsforsker ved forskningscenteret WZB i Berlin.

I denne måned godkendte EU-Kommissionen statsstøtte fra de syv nævnte lande på i alt 24 milliarder kroner til et andet projekt, hvor 17 europæiske virksomheder inden for råmaterialer, celler, batterisystemer og genanvendelse skal arbejde sammen på tværs af landegrænserne. Det skal efter planen udløse private investeringer på næsten 40 milliarder kroner.

Batteriproduktion er af "strategisk interesse for vores økonomi og samfund," udtalte konkurrencekommissær Margrethe Vestager som forklaring på, hvorfor EU her tillader statsstøtte til private virksomheder i åben konkurrence.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF POLITIKEN ****

Vestager blåstempler milliardstøtte til batteriproducenter

Der er kommet fut i salget af elbiler igen

Prisen på batteriet i elbilerne dykker stadig 

Northvolt går til stålet med ny tysk batterifabrik 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også