EnergiWatch

Bioenergi er det lille lyspunkt i Novozymes svære 2019

Som den eneste division i Novozymes klarer bioenergi sig bedre end forventet. Overordnet set må enzymkoncernen sluge en negativ organisk vækst på 3 pct. for hele første halvår af 2019.

Novozymes med Peder Holk Nielsen i spidsen må endnu en gang i 2019 præsentere skuffende tal. Foto: KELD NAVNTOFT / Ritzau Scanpix//

Her til morgen har den danske enzymproducent Novozymes som forventet afleveret et skuffende halvårsregnskab og dermed fortsætter et 2019, som adm. direktør Peder Holk Nielsen formodentlig på vegne af Novozymes gerne vil glemme.

Regnskabet kommer i halen på to nedjusteringer, som Novozymes allerede har foretaget i 2019. Først regnede Novozymes med en organisk vækst på 4-6 pct., men det blev hurtigt tal nedjusteret til 1-3 procent.

Det er dels det volatile marked for bioenergi, der trækker regnskabet ned, dels afdelingen for husholdning som fortsat hænger i håndbremsen.

Halvårsregnskabet for 2019 bekræfter de justeringer, som Novozymes offentliggjorde den 6. juni. Med andre ord præsentere Novozymes negativ vækst over stort set hele linjen. Divisionen for vaskemidler har haft en negativ organisk vækst på -2 pct., bioenergi har haft en organisk vækst på -4%, landbrug og foder har haft en organisk vækst på -6%, mens blot divisionen for farma og føde- og drikkevarer går 2 pct. frem.

Grønnere fremtidsudsigter for bioenergi

Bioenergis vækst på -4 pct. er et dramatisk fald fra 1. halvår 2018, hvor divisionen oplevede en vækst på 14 procent.

Alligevel er bioenergi den eneste af Novozymes divisioner, der ikke klarer sig værre, end hvad analytikerne havde foreventet. Derimod har divisionen omsat for 26 mio. kroner mere, end hvad analytikerne havde estimeret i andet kvartal, hvor det blev til organisk nulvækst på trods af, at analytikere forventede en nedgang på 3,2 procent.

"Bioenergi har stabiliseret sig i andet kvartal. Det skyldes, at det dårlige vejr har holdt sig væk, og vi har lagt oversvømmelserne bag os. Så forretningen har stabiliseret sig volumenmæssigt, og det kører godt nok. Men der er stadig usikkerheder om bioenergi," siger adm. direktør Peder Holk Nielsen til Ritzau Finans.

Stabiliseringen kommer efter et overordentligt svært første kvartal, og det er ifølge direktøren efterslæbet fra det, der betyder, at første halvår ender på en vækst på minus 4 procent for bioenergi.

"Vådt forårsvejr og et lavere areal af sået majs end forventet gør, at priserne på majs er steget lidt. Det er ikke sådan, at nu tør jeg sidde og sige, at fra nu af er der fuld fart fremad i al evighed, men bioenergi har stabiliseret sig efter skvulp i slutningen af første kvartal og lidt ind i april," forklarer Peder Holk Nielsen.

Årsagen til det store fald i forhold til 2018 er ifølge Novozymes fortsat oversvømmelserne, der ramte USAs midtvesten i starten af sommeren. Derudover er Novozymes udfordret af stigende majspriser og fortsat store lagre, der har mættet markedet. Novozymes forventer dog, at tre nye produktlanceringer i 2. kvartal, Innova Force, Innova Fit og Fortiva, skal vende skuden for divsionen for bioenergi.

Derudover holder Novozymes vejret og håber, at Kina får gennemført det længe ventede E10-mandat. Endeligt har det amerikanske miljøministerium godkendt at E15-benzin nu kan sælges året rundt.Novozymes forventer dog, at sidstnævnte vil have en begrænset effekt på bioenergi-divisionens resultater for hele 2019.

Værre end forventet

Sammenlagt ligger Novozymes' vækst i 1. halvår 2019 på minus 3 pct., hvilket trods nedjusteringerne er et godt stykke fra forventningerne til hele 2019, som vel at mærke allerede er blevet nedjusteret til 1-3 procent.

Direktionen siger, at resultatet er som forventet, om end utilfredstillende, men analytikere havde alligevel forventet, at koncernens andet kvartal ville være bedre. Ifølge Ritzau Finans var forventningerne til andet kvartal en omsætning på 3550 mio. kroner og en organisk vækst på et stort rundt nul. Realiteterne var derimod en omsætning på 3458 mio. kroner og en negativ vækst på 2 procent, hvilket står i kontrast til første halvår 2018, hvor koncernen kunne præsentere en omsætning på 3498 mio. kroner og en vækst på 5 procent.

"Vores salgsresultat for 1. halvår er ikke tilfredsstillende men som forventet efter de justerede helårsforventninger pr. 6. juni. Afmatning i landbrug et i USA og på nogle af udviklingsmarkederne, bl.a. i Mellemøsten, har skabt modvind. Vi har tiltro til, at væksten vil accelerere i 2. halvår drevet af Freshness-platformen, BioAg og bioenergi samt et lettere sammenligningsgrundlag for Mellemøsten. Vi er nu i gang med at implementere den opdaterede strategi og reallokeringsprogram, vi offentliggjorde den 16. juni," siger Peder Holk Nielsen i en offentlig udtalelse.

Novozymes slår desuden fast, at man fortsat regner med at slutte 2019 med en vækst på 1-3 procent.

"Det har både været et svagt første halvår, men vi har også en solid forventning om god vækst i andet halvår," siger direktøren til Ritzau Finans.

Opdateres...

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere