EnergiWatch

Sverige advarer mod danske kystnære havvindmøller

To planlagte kystnære havvindmølleparker i Storebælt vil true fuglelivet, mener de svenske myndigheder.

Arkivfoto. | Foto: Henning Bagger / BAG / Ritzau / scanpix

De danske planer om mere grøn energi møder modstand hos naboerne i Sverige. Ganske opsigtsvækkende advarede de svenske myndigheder for godt to år siden mod to planlagte vindmølleparker i Storebælt: nemlig en kystnær havvindmøllepark i Jammerland Bugt syd for Kalundborg og en kystnær havvindmøllepark ved Omø.
Det skriver Jyllands-Posten.

De to parker vil kunne skade flere fuglearter – herunder edderfuglene og fløjlsænderne, som er i så kraftig tilbagegang, at de er sat på rødlisten over truede arter.

"Derfor fraråder vi at etablere de aktuelle vindmølleparker på de angivne placeringer," skrev de svenske myndigheder i marts 2017.

Siden har de danske myndigheder tilrettet det samlede projekt af hensyn til den potentielle påvirkning af fugle og dermed også – med egne ord – forsøgt at imødekomme indsigelserne fra Sverige. Men det har ikke fået den svenske kritik til at forstumme, viser akter i sagen.

"Naturvårdsverket (den svenske forvaltningsmyndighed for miljøområdet, red.) mener IKKE, at påvirkningerne nu er acceptable," skrev de svenske myndigheder i et brev til Miljøministeriet dateret den 8. marts i år.

Og svenskerne har en pointe, lyder det fra biolog Hans Skotte Møller, der repræsenterer Dansk Ornitologisk Forening i Slagelse Kommune og sidder i bestyrelsen for Agersø Naturcenter.

Vindmøllerne vil komme til at stå midt i fuglenes trækrute, og "tusindvis vil blive ramt af møllevingerne og dø," siger han til Jyllands-Posten.

Tiden må være inde til at lægge de kystnære havvindmølleparker i graven, mener Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V).

"Nu kan man lave rigtig havvind til konkurrencedygtige priser, og hvorfor så forfølge de kystnære parker, der rammer både mennesker og dyr," siger han.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men Energistyrelsen slår fast, at "påvirkningen af fugle er grundigt undersøgt og beskrevet i VVM-redegørelserne for projektet."

En endelig vurdering af projektets påvirkning af miljøet – herunder fugle – foreligger, når der træffes afgørelse om etableringstilladelse for projektet, skriver Energistyrelsen i et svar til Jyllands-Posten.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Jyllands-Posten).

EU godkender støtte til franske havparker

Ørsted-direktør: Vi går kun efter sunde projekter trods hård konkurrence

Woodmac forventer knap 100 nye møller på fem år 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs