EnergiWatch

Ejendomsselskaber vil tænkes ind i ny regerings klimakamp

I kampen mod global opvarmning skal det ikke kun handle om rødt kød og flyrejser. Ejendomssektoren står for 40 pct. af CO2-udledningen, men har ingen incitamenter til at gøre noget ved det, lyder det fra brancheorganisation.

Foto: PR

Ejendomsbranchen ser klima og energirenoveringer af bygninger, som den vigtigste udfordring i fremtiden for sektoren, viser en undersøgelse lavet af branchens talerør Ejendomdanmark.

30 pct. af de ca. 400 adspurgte ejendomsselskaber har svaret, at det er deres topønske til den nye regering, skriver Børsen.

Det er åbenbart ikke nok, at energirenoveringer giver besparelser på varme- og vandregningen. 65 pct. af selskaberne mener nemlig ikke, at der i dag er nok økonomiske incitamenter til at investere i klimarenoveringer. 16 pct. svarer, at det skyldes administrativt bøvl, mens kun 7 pct. oplever manglende interesse hos lejerne.

Uagtet forklaringerne er det afgørende at sektoren komme ind i kampen, fastslår adm. direktør i Ejendomdanmark, Jannick Nytoft.

"Vi skal have flyttet fokus over på energirenoveringer af bygninger. De står for 40 pct. af CO2-belastningen, og derfor er det ærgerligt, at klimadebatten næsten kun handler om rødt kød og flyrejser. Det er selvføgelig også vigtige diskussioner. Men vil man have noget, hvor det samfundsøkonomisk for alvor kan betale sig - og hvor omkostningerne er forholdsvis lave, så er det netop energirenoveringer," siger han til Børsen. Han uddyber ikke, om de økonomiske incitamenter skal komme i form af mere tilskud fra skattekronerne eller som højere afgifter.

Ejendomdanmark er langt fra alene om at råbe politikerne op. Formand for Byggesocietetet og direktør i AG Gruppen, Tony Christrup, har tidligere udtrykt ønske om et større politisk fokus på bæredygtigt byggeri.

"Det, der er det vigtigste, det er, at der er en voksen, der sætter sig for bordenden, og det er en minister som skal have det her som sit hovedformål. Fordi branchen er fuldstændigt klar," udtalte han til et arrangement i Dansk Arkitektur Center i maj.

Denne artikel er leveret af EnergiWatchs søstermedie EjendomsWatch.

Ny erhvervsalliance: Klimamål i byggeriet kan spare 162 mia. kr.

Her er ny energilobbys otte anbefalinger til kommende regering 

Ny grøn erhvervsalliance klar med otte krav før valg  

Danfoss glæder sig over grøn bølge til EP-valget 

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs