EnergiWatch

Drone skal fælde svovlsyndere i Danmark

Danmark går nu i gang med at teste brugen af en drone i bestræbelserne på at finde frem til skibe, der overskrider svovlkravene. Dronen er lånt af EU-agentur.

Foto: PR-foto: Erhvervsministeriet

Over de kommende måneder kommer Danmark til at teste, hvorvidt droner kan bruges til at finde frem til mulige svovlsyndere i danske farvande.

Danmark har til formålet lånt en drone af EU's sikkerhedsagentur for søfart, EMSA. Planen er, at dronen i tre måneder skal patruljere over Storebælt, hvor den skal skal måle forbipasserende skibes udledning af svovl.

Det meddeler Erhvervsministeriet.

"Snifferdronen er et godt eksempel på, hvordan ny teknologi kan hjælpe myndighederne. Det virker som en god og effektiv måde at bekæmpe luftforurening," udtaler erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i meddelelsen.

Målingen foregår konkret ved, at dronen vil flyve ind i røggassen fra et skibs udstødning. Herfra vil den ved hjælp af en såkaldt snifferboks kunne finde frem til, hvor store mængder svovl, der er i brændstoffet, oplyser Erhvervsministeriet.

De informationer, den flyvende måleenhed finder frem til, vil samtidig blive tilgængelige for myndighederne, der derfra kan følge op på overtrædelser.

Hidtil kontrolleres skibe i dansk farvand i dag fra helikoptere, der måler svovlindholdet fra røgen. Dertil er der monteret en svovlmåler på Storebæltsbroen, mens at Søfartsstyrelsen også udfører olieprøver fra skibe i danske havne.

De skibe, der vil overtræde reglerne for svovlindhold, kan se frem til en bde på mellem 30.000 kr. og 300.000 kr., meddeler Erhvervsministeriet. Miljøstyrelsen har anmeldt 31 skibe til politiet for overtrædelser, siden de skærpede svovlregler trådte i kraft.

Mens dronen er udlånt af EMSA, så er selve teknologien udviklet i Danmark, lyder det i meddelelsen.

Den danske regering har afsat i alt 12 mio. kr. til overvågning af svovl i perioden 2019 til 2022.

"Svovlregler ligner en god forretning for svindlere" 

Tysk raffinaderi vækkes til live forud for 2020-krav

Rederierne har fået øjnene op for biobrændstof 

 

Mere fra EnergiWatch

Vestas bekræfter at stjålet data er delt

Data fra mølleproducentens it-systemer er blevet stjålet og tilbudt til tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs