EnergiWatch

Rockwool risikerer at ende på kræftliste

Gammel mineraluld har i årevis været i søgelyset for kræftrisiko. Nu skal beskæftigelsesministeren beslutte, hvordan håndværkere skal beskyttes mod de syntetiske fibre.

Den danske isoleringsgigant Rockwool er ude i et større uvejr for tiden.

I den amerikanske stat West Virginia er virksomheden blevet genstand for et borgeroprør, fordi den vil etablere en stor fabrik med osende skorstene midt i et naturskønt område.

Fabrikken skal fyres med kul og petroleumskoks, og de lokale borgere frygter for deres drikkevand og børns helbred.

Og i Danmark risikerer Rockwool nu, at deres mineraluld kommer på myndighedernes kræftliste. Det skriver Fagbladet 3F.

Mineraluld produceret før 1997 er på EU’s liste over muligt kræftfremkaldende stoffer, og efter et langt tilløb, hvor blandt andre 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation har kæmpet for strengere regulering, skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu beslutte, om gammel mineraluld skal omfattes af kræftbekendtgørelsen.

"Det kemiske arbejdsmiljø er et område, som jeg tager meget alvorligt. Reguleringen af gammel mineraluld skal selvfølgelig bygge på en faglig vurdering, og jeg har nu fået en indstilling fra Arbejdsmiljørådet, som jeg vil læse grundigt igennem og drøfte med arbejdsmiljøforligskredsen, før jeg træffer en beslutning om den fremtidige regulering," siger ministeren til Fagbladet 3F.

Arbejdsmiljørådet består af repræsentanter fra både arbejdsgiverne og lønmodtagerne, og her er det ikke lykkedes at nå til enighed om, hvordan den potentielt kræftfremkaldende mineraluld skal reguleres.

Derfor er det nu op til beskæftigelsesministeren at afgøre, hvilke regler der skal gælde for de tusindvis af håndværkere, der hver dag arbejder med de syntetiske fibre i Rockwool og andre mineraluldsprodukter.

I dag er bygningsarbejdere dårligere beskyttet mod mineraluld end andre faggrupper, selv om de er mest udsatte for det potentielt kræftfremkaldende materiale.

I kræftbekendtgørelsen, der regulerer arbejdet med mineraluld og andre farlige stoffer, er der nemlig en undtagelse for personer, der arbejder med “montering og nedrivning” af mineraluld.

Rockwool og andre producenter kæmper hårdt imod, at også arbejde med montering og nedrivning af mineraluld skal blive omfattet af myndighedernes kræftliste, og Fagbladet 3F kunne i december afsløre, at Arbejdstilsynet har ændret holdning til det omstridte isoleringsmateriale efter pres fra blandt andre Rockwool.

I september 2017 anbefalede Arbejdstilsynet at stramme reglerne for gammel mineraluld, men så blev de kontaktet af den magtfulde mineraluldsindustri, og efter et møde med lobbyister fra Rockwool og andre producenter trak Arbejdstilsynet forslaget tilbage og ville alligevel ikke lade montering og nedrivning af gammel mineraluld være omfattet af Kræftbekendtgørelsen.

"Når Rockwool reagerer, som de gør, handler det om at få ordet "kræft" fjernet fra virksomhedens produkter af bekymring for, hvad det kan få af betydning for markedsandele, fremtidige produkter og eksport," sagde professor Peter Munk Christiansen, ekspert i politisk lobbyisme og leder af Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, dengang til Fagbladet 3F.

Det er endnu uvist, hvornår ministeren træffer sin endelige beslutning.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F.

Rockwool-boss: "I fremtiden bliver det at drive en fabrik mere som at flyve en Dreamliner"

Rockwool går kraftigt frem på salg

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere