EnergiWatch

Anerkendt dansk klimaforskning ramt af byggeskandale

Forskerholdet bag den verdensberømte iskerne-forskning bliver hårdt ramt af det stærkt forsinkede Niels-Bohr-byggeri.

Københavns Universitets nye kronjuvel, Niels Bohr-bygningen på Nørrebro skulle have åbnet for to år siden. Men gang på gang er den blevet forsinket - i takt med at den er blevet dyrere og dyrere.

Nu bliver professor Dorthe-Dahl Jensen og hendes forskerhold i det verdensberømte Center for Is og Klima ramt af de store forsinkelser af Niels Bohr-byggeriet, hvor forskningens laboratorium skal flyttes til. 

Lige nu ligger laboratoriet i Rockefeller Komplekset ved siden af Rigshospitalet. Men her skal der bygges et nye børnehospital, og på grund af den massive forsinkelse af Niels Bohr-bygningen, må laboratoriet nu i stedet flyttes til midlertidige lokaler på Tagensvej - med store forsinkelser for forskningen til følge.

"Det der er trist for os, det er, at vi skal flytte to gange. For det gør jo lidt ondt at pille det ned og vide at det tager et helt år at bygge det op igen. Og så ved vi ikke om vi skal være der ét eller to eller tre år i den nye bygning, før vi skal pille det ned og bygge det op igen," fortæller professor Dorthe-Dahl Jensen til TV 2 Lorry.

Professor Dorthe-Dahl Jensen og hendes kolleger er internationalt anerkendte for deres forskning af is-kerner, som de borer ud dybt nede i den grønlandske is. Her leder forskerne efter afgørende svar på klimaforandringerne ved at måle på indholdet af drivhusgasser i grønlandsk is, der er helt op mod en million år gammel.

Det kræver specialbygget og meget følsomt udstyr, og laboratoriet er derfor meget svært og tidskrævende at flytte.

"Vi har de her dybe iskerner og så inde i iskernene, der har vi små luftbobler, der har prøver af fortidens atmosfære i sig. Så knuser vi iskernerne og får luften ud, så vi kan måle indholdet af drivhusgasser i de her meget meget små gasmængder. Vi har udviklet en masse forskelligt udstyr, så vi kan lave vakum i små fine vakumrør og så pumpe luften ud og måle det," siger Dorthe-Dahl Jensen.

Dorthe-Dahl Jensen og hendes forskerteam har overvejet, om de bare skulle lade være at genopbygge laboratoriet, til Niels Bohr-bygningen er klar. Men på grund af de mange udsættelser tør de ikke gamble med deres aktuelle forskningsprojekt til 120 millioner kroner.

"Vi er midt i et internationalt dybdeboringsprojekt i Grønland, hvor vi har lovet vores partnere, at vi ville kunne måle på isen, så vi har vurderet at vi bliver ned til at flytte, særligt fordi der er så stor usikkerhed i forbindelse med, hvornår vi flytter ind i det nye hus," lyder det fra Dorthe-Dahl Jensen.

Samtidig er den danske iskerne-forskning central i dokumentationen af drivhusgassernes betydning for klimaforandringerne.

"Det er aktuel og hot forskning, og de tal vi får frem vil være utrolig vigtige for vores forståelse af klimaet og hvad der sker med drivhusgasserne, så det kan ikke bare vente," siger Dorthe-Dahl Jensen til TV 2 Lorry.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF TV2 LORRY ****

Forskere skal opfinde landbrugets svar på vindmøllen

Nye klima- og forsyningsingeniører udklækket 

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs