EnergiWatch

Taxabranchen om politisk krav til grønne biler: Det bliver en udfordring uden tilskud

Regeringen vil i sit kommende klimaudspil tvinge taxabranchen over i grønne biler allerede fra 2025. Det kommer til at kræve økonomisk hjælp, lyder det fra taxabranchen.

Foto: Kenneth Meyer, Polfoto

Allerede fra 2025 skal alle nye indregistrerede taxaer være lavemissionsbiler, mens alle taxaer skal være nulemissionsbiler fra 2030. Sådan lyder et af de centrale punkter i regeringens klimaudspil, der præsenteres tirsdag, erfarer PolicyWatch.

Men det mål bliver meget svært at nå med de elbiler, der er på markedet i dag og med danske ladeinfrastruktur, der ikke er klart til det endnu, lyder det fra Dansk Taxi Råd, der desuden efterlyser økonomisk støtte til den grønne omstilling fra regeringen.

"Det bliver en udfordring i forhold til, hvad der er af elbiler på markedet i dag, som er egnet til taxakørsel. Det kan blive en økonomisk udfordring for rigtigt mange vognmænd," siger Trine Wollenberg, der er direktør i Dansk Taxi Råd

"Den anden udfordring er hele ladestrukturen i Danmark, som for at sige det helt ærligt ikke er særlig optimal, når vi taler taxakørsel," siger Trine Wollenberg.

"Det er helt klart, at hvis det her skal ske inden 2025, så skal der ske noget på området. Derfor er det ikke nogen hemmelighed, at vi godt kunne ønske os, at der - udover den pisk, der kommer fra regeringen - også kom en gulerod i form af regeringen faktisk også kommer med nogle tilskud," siger Trine Wollenberg.

Det skyldes ifølge Trine Wollenberg, at de el- og hybridbiler, der er på markedet i dag, ikke er økonomisk attraktive at anskaffe sig for vognmændene.

"Med mindre at elbilerne bliver væsentligt billigere, så bliver vognmændene pressede på deres økonomi. Der er jo nogle vognmænd, der kører elbil, men du kan få næsten to dieseltaxier for en eltaxi i dag. Så det er klart, at det vil presse vognmændene utroligt meget på økonomien, med mindre vi frem mod 2025 kommer til at se et helt andet udbud af elbiler og et helt andet prisniveau end det, der er i dag," siger Trine Wollenberg.

Hun forklarer, at der i dag er ti rene elbiler, der kører taxa i Danmark, mens hybridbilerne udgør en "lille del" af den samlede bilpark.

Regeringen præsenterer sit samlede klimaudspil tirsdag formiddag. Allerede nu er en stor del af udspillets indhold dog kendt. Det kan du læse om her.

Regeringen vil tvinge taxabranchen over i grønne biler fra 2025

Overblik: Det ved vi om regeringens klimaudspil 

 

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs