EnergiWatch

Tesla-topchefen skaber bekymring

Det kan meget vel være, at "kedelige spørgsmål er ikke cool", men for analytikere er de vigtige. Derfor bekymrer analytikerne sig nu over Tesla-chefens afvisning af at svare på kedelige spørgsmål.

Foto: /ritzau/AP/Ben Macmahon

Elbilproducenten Tesla har gennem seks kvartaler nu haft underskud. Og selskabet bruger af de likvide reserver. Derfor er et tema på Wall Street, både blandt analytikere og blandt journalister, at Tesla måske på et tidspunkt skal rejse yderligere kapital. Aktien står torsdag i 284,45 dollar, men da den i slutningen af februar var oppe at vende tæt på 360 dollar, var der flere, som pegede på, at det kunne være et godt tidspunkt at gennemføre et aktiesalg.

Emnet er dog ikke ligefrem et af Elon Musk, Teslas karismatiske topchefs, yndlingsemner. Det fik analytikerne at føle på onsdagens telekonference efter selskabets kvartalsrapport for første kvartal, og torsdag peges der på, at Musks opførsel øger bekymringen omkring selskabet.

Elon Musk måtte på telekonferencen med analytikere lægge øre til en del kritik, og han anerkendte, at noget af kritikken er rimelig. Han erkendte samtidig, at det er på høje tid, at Tesla restrukturer forretningen, så den giver overskud, og han sagde desuden, at et overskud er muligt allerede i tredje kvartal, ligesom selskabet har stillet positiv pengestrøm i udsigt i andet halvår af 2018.

Men da analytikerne spurgte til en mulig kapitalrejsning, var svaret kontant:

"Boring bonehead questions are not cool."

Analytiker Toni Sacconaghi fra den anerkendte investeringsbank Sanford C. Bernstein & Co. var blandt dem, der stillede spørgsmål. Og torsdag er han urolig for, hvad det viser om Musk og Tesla.

"Der er en tiltagende bekymring, når en topchef på en telekonference for analytikere efter et kvartalsregnskab ikke vil tale om vigtige finansielle nøgletal. Tolkningen går på, at topchefen potentielt er ligeglad eller ikke er fokuseret på de finansielle mål, eller i sidste ende at tallene ikke fortæller en god historie. Men enhver af de tolkninger er ikke særligt betryggende," siger Toni Sacconaghi til Bloomberg News.

En anden analytiker, Dave Sullivan, fra AutoAnalytics advarer investorerne.

"De kedelige spørgsmål kan også karakteriseres som de svære spørgsmål. Jeg håber Teslas fans ved, hvordan man svømmer, for uden svar på de svære spørgsmål, ser det ud til, at Musk fører dem lige ud i vandet."

Efter første kvartal havde Tesla likvide midler for 2,67 mia. dollar mod 3,37 mia. dollar et år tidligere.

Musk lover overskud - aktien falder alligevel

Tesla bliver sagsøgt for milliarder 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs