EnergiWatch
ANNONCE
Siemens SWT4.jpg

Siemens får marokkansk kæmpeordre

Samme dag som Siemens beslutning om at opføre en vingefabrik i Marokko vælges vindmølleproducenten som foretrukket til en ordrepakke på 850MW.

AF

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man næsten tænke, at der var en sammenhæng. Selvsamme dag som Siemens meddelte beslutningen om at opføre en vingefabrik i Marokko meddeler den statsejede marokkanske eloperatør, Onee, at Siemens er valgt som foretrukken vindmølleleverandør til en 1 mia. euro stor ordre på 850MW.

Det sidste skriver Enel Green Power i en pressemeddelelse, hvor det da også fremhæves, at "adskillige komponenter" til møllerne skal produceres lokalt.

Siemens opfører ny vingefabrik

At meddelelsen kommer fra Enel skyldes, at den italienske vindudvikler der en del af det konsortium, der rettelig er udpeget som foretrukken byder. De øvrige parter i konsortiet er foruden Siemens energiselskabet Nareva Holding, der er ejet af Marokkos kong Mohammed. Udpegningen sker foran fire øvrige konsortier, heriblandt et bestående af Vestas og franske GDF Suez, mens også GE, Acciona og Gamesa var med i opløbet.

Vestas med i marokkansk budsatsning

Sidstnævnte, der som bekendt ligger i forhandlinger med netop Siemens om en hel eller delvis sammenlægning af vindmølleforretningerne, fastslog i øvrigt allerede for mere end et år siden, at det ville opføre en fabrik i Marokko i tilfælde af en ordre.

Gamesa overvejer vingefabrik i Marokko

Det sejrende konsortium er udvalgt til at udvikle, designe, finansiere, konstruere, operere og vedligeholde de fem parker, der tilsammen udgør det samlede projektet. Ordren bliver dog først endeligt stadfæstet, når der er indgået købsaftaler for den strøm, der skal produceres.

De 850MW er fordelt på parkerne Tanger på 100MW, Midelt på 150MW, Jbel Lahdid på 200MW, Boujdour på 100MW og Tiskrad på 300MW. De tre førstnævnte er alle placeret i den nordlige del af landet, mens placeringen af de to sidste er noget mere kilden. De skal således opføres i den sydlige del, Vestsahara, der af nogle parter anses som værende besat af Marokko snarere end en lovlig del af landet.

Vestas kritiseres igen for mulige besættelsesmøller

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på EnergiWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her