EnergiWatch

Thorium brænder for første gang i rigtig reaktor

Arvtageren efter uran som fremtidens atombrændstof brænder for første gang i testreaktor. I Norge alene indeholder forekomsterne af thorium potentielt 120 gange så meget energi som landets olie og gas-forekomster.

Foto: Cern. Billedet viser en thorium-proton accelerator.

En teknologisk landvinding på atomenergi med enormt potentiale har set dagens lys i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Det radioaktive stof thorium, som gennem en årrække har været udset som den driftsikre, effektive og ufarlige arvtager efter uran, brænder for første gang i en konventionel testreaktor i Norge. Det sker efter mange års forskning, hvor teknologiske barrierer har gjort det umuligt at udnytte stoffet kommercielt.

Bag succesen med at få stoffet til at fungere i en reaktor står selskabet Thor Energy og Institutt for Energiteknikk.

Ifølge Thorium Think Tank indholder de norske forekomster af thorium potentielt 120 gange mere energi end de lukrative olie gas forekomster landet sidder på.

Ifølge direktør i Thor Energy Øystein Asphjell er resultaterne lovende, men der er endnu lang vej før stoffet kan udnyttes kommercielt. Han siger, at det tager otte til ti år før stoffet er forarbejdet, så det er klar til brug i en reaktor.

"Så det tager tid, men vi begynder alligevel at se resultater som er bedre end forventet. Det opfører sig som vi vil og ser rigtig godt ud," siger direktøren, som tilføjer, at temperaturen ved afbrænding er 10-15 pct. lavere end ved afbrænding af de nuværende materialer.

"Det er en stor fordel, når det gælder brændselsstavenes levetid og sikkerheden i en reaktor," siger Øystein Asphjell ifølge Dagens Næringsliv.

Fordelen ved thorium er, at lagringstiden er en hundrededel af, hvad den er for uran-affald fra reaktorer ligesom stoffet heller ikke kan bruges til at producere atomvåben.

Læs mere om thorium på Thor Energys hjemmesider her

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Forsiden lige nu

Nrgi brød loven: Var i tvivl om vindmølleselskaber producerer el

Danmarks femtestørste energiselskab har ikke haft vandtætte skotter mellem sin monopolvirksomhed og de kommercielle aktiviteter, og dermed bliver NRGi endnu en energikoncern blandt flere, som har brudt elforsyningsloven. Lovbruddet skyldes en tvivl om, hvorvidt vindmølleselskaber skal forstås som elproducerende virksomheder.

Seneste Energinyt

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere