FTI: Derfor går Siemens med opkøbstanker

Muligheden for især at komme ind på to nøglemarkeder gør Siemens interesseret i milliardopkøb, vurderer vindkonsulent, der ikke er nervøs for danske jobs.
Foto: Mainstream Renewable Power
Foto: Mainstream Renewable Power

Siemens Wind Powers opkøb af den spanske vindmølleproducent Gamesa forekommer oplagt. Foruden at det vil katapultere Siemens op som verdens største vindmølleproducent, så passer de to selskabers respektive styrker og svagheder også som fod i hose. Det mener direktør i konsulenthuset FTI Consulting, Feng Zhou, der sagtens kan forestille sig, at der er hold i rygterne om opkøbet.

Medie: Siemens påtænker kæmpeopkøb

"Dels kan man se det spanske aktiemarked reagere meget voldsomt, hvor Gamesas aktie stiger med mere end 16 pct., og dels har Gamesa udsendt en meddelelse, hvor rygtet ganske vist ikke bekræftes men heller ikke afvises. Ingen af delene er normalt, hvis der slet ikke er noget om det," siger Feng Zhou til EnergiWatch.

"Opkøbet er selvfølgelig bare et rygte, men det vil give mening. Og hvis det sker, så vil betydningen være langt større end sammenlægningen af GE og Alstom."

Størst i Indien

Hvis Siemens kaster et tocifret milliardbeløb efter den spanske konkurrent, så skal den primære årsag findes østpå, mener han. For mens den dansk/tyske vindmølleproducent står stærkt i Japan og Australien, så er tilstedeværelsen på de absolutte nøglemarkeder Indien og Kina praktisk talt ikke-eksisterende. Specielt efter efterårets brud med jointventure-partneren Shanghai Electric.

Siemens er trådt ud af kinesisk vindmølle-joint venture

"Gamesa hentede i 2015 kinesiske ordrer på flere MW end nogen anden udenlandsk producent, så det vil give Siemens mulighed for at genentrere Kina. Samtidig har Gamesa gjort det fantastisk i Indien, hvor selskabet afløste Suzlon som den største aktør allerede for tre år siden. Alene de to lande kommer til at stå for mindst 45 pct. af verdens samlede nyinstallation uanset om man ser 10, 15 eller 20 år frem i tiden," fastslår Feng Zhou.

Selv om Gamesa i de senere år har kæmpet med Vestas om at være den største fremmedmagt i Kina, så kan det imidlertid synes en kamp om krummer. For hjemmebanefordelen synes altoverskyggende i Kina, hvor der i 2014 ikke var en eneste udenlandsk producent på årets top 10 over installeret kapacitet. Vestas sneg sig som den eneste med i top 15.

Kineserne fortsætter med at dominere hjemmemarkedet

Krummer i Kina

Men det skete vel at mærke ved at installere 507,7MW, pointerer Feng Zhou. Så selv om han ikke ser, at Siemens trods sin tyske muskelmasse kan banke synderligt til styrkeforholdet, så kan krummer også godt udgøre et nærende måltid, når de falder fra en så stor tallerken som den kinesiske, hvor kapaciteten forventes udvidet med omkring 100GW frem til 2020.

"Jeg tror ikke, at udenlandske selskaber kan øge deres markedsandel. Den mulighed forsvandt for 5-10 år siden, og der er ikke længere nogen måde at ændre på det. Men der er plads til, at udenlandske producenter kan have en markedsandel på 3-4 pct., hvilket svarer til omkring 1-1,2GW om året," vurderer han.

"Hvis et marked er større end 200MW, så er det på top 10 for Siemens. Så forudsat, at der fremover fortsat kun er to-tre udenlandske aktører til stede i Kina, så vil det være et nøglemarked."

Køber mere end markeder

Foruden Asien er der også andre vækstmarkeder, hvor han ser, at Siemens enten vil kunne nyde godt af Gamesas arbejde eller hvor de to selskaber komplimenterer hinanden.

Det første gælder især Latinamerika, hvor Gamesa ikke mindst via sin største aktionær - det spanske energiselskab Iberdrola - har godt fat i Brasilien og Mexico, mens det andet gælder for Afrika, hvor Siemens er stor i Marokko, Gamesa i Tunesien, mens de begge står stærkt i det blomstrende egyptiske marked.

Gamesa vil fordoble resultatet på to år

Men genoptegning af vindindustriens verdenskort er ikke det eneste, der kan være i posen for Siemens ved et opkøb. For det er ikke et rent tilfælde, at Gamesa de seneste år har oplevet kraftig fremgang.

"Gamesas produkter er langt mere konkurrencedygtige end tilfældet var ved f.eks. GE's opkøb, hvor mange af Alstoms modeller måtte udskiftes med GE's. Faktisk vil rygterne, at Gamesas cost of energy på blandt andet deres 2MW-lavvindsmølle er lavere end Siemens'," siger Feng Zhou.

Kan booste Danmark

Han forventer dog ikke, at det vil betyde, at Siemens derved vil lukke ned for store dele af deres nuværende produktion og for danske arbejdspladser, hvis opkøbet bliver en realitet.

"Jeg vil ikke sige, at det slet ikke kan få nogen betydning på antallet af jobs. For det vil det. Men det bliver i så fald en mindre betydning og hovedsagligt i administrative stillinger, da det er to selskaber, der komplimenterer hinanden uden store overlap, og da der fortsat vil være behov for jobs og aktivitet på alle markeder, hvis man vil være nummer et," siger direktøren.

Derudover er store dele af Siemens' ansatte i Danmark enten beskæftiget inden for havmølledivisionen eller inden for udvikling. Hvilket næppe er de mest udsatte forretningsområder. For ganske vist har Gamesa i sit jointventure med Areva et offshoreselskab i Adwen, men det er næppe dét, der har vækket Siemens interesse, og et eventuelt opkøb kan endda vise sig at styrke Siemens i Danmark, mener Feng Zhou.

"Det kommer an på, hvad strategien er - og på at opkøbet rent faktisk kommer til at ske. Hvis Siemens beslutter sig for at droppe deres egen teknologi til fordel for Gamesas havmøller, så kommer det selvfølgelig til at få massiv indvirkning. Men det har jeg meget svært ved at se, tværtimod kan købet vise sig at booste selskabets satsning på R&D yderligere."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Siemens Gamesa

Siemens Gamesa forankrer havvindordre

For abonnenter

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også