ANNONCE
Helene Egebøl.jpg Foto: PR Schneider Electrics

Eftersyn skal forebygge energimord

Debat: Der kan spares op til 30 pct. på energiforbruget ved en optimal styring af køl, varme og ventilation. For at undgå såkaldte energimord bør der indføres eftersyn.

AF Helene Egebøl, adm. direktør i Schneider Electric Danmark

Hvis en bygning har installeret et køleanlæg, er et årligt eftersyn lovpligtigt. Var det ikke langt bedre, hvis sammenhængen imellem køl, varme og ventilation var det, som var i fokus? For hvis køle-, varme- og ventilationsanlæg er tændt på én gang, så der opvarmes og nedkøles samtidigt, kaldes spildet energimord i vores branche. Schneider Electrics erfaringer viser, at der kan spares op til 30 pct. på energiforbruget, hvis man har en optimal styring af køl, varme og ventilation. Det er så store tal, at det ikke kan ignoreres.

Ét er at opnå umiddelbare energibesparelser, noget andet er at fastholde dem fremover. Nøglen til dette er bl.a. viden hos brugeren, men i høj grad også, at systemerne løbende efterses og justeres til bygningens brug. Derfor er det paradoksalt, at sammenhængen, som har stor indflydelse på energiforbruget, ikke mødes af krav om årlige eftersyn. Det er vi nødt til at ændre, hvis vi skal leve op til samfundets ansvar om optimal udnyttelse af energien. Det ville svare til at danske biler kunne køre med defekte bremser og lys eller forurene mere end tilladt, uden et fastlagt eftersyn. Og at politiet desuden ikke greb ind, når de på vejen så en defekt bil.

Digitalisering åbner for nye muligheder

På markedet findes allerede løsninger til bygningsautomatik, som gør det muligt fra et system at styre både nedkøling og opvarmning samt ventilation på den mest energieffektive måde. Det gør bygningerne intelligente. Desuden bliver eftersynet nemmere med de digitale værktøjer, vi har til rådighed i dag. Problemet er bare, at den nuværende lovgivning ikke tager hensyn til den intelligente bygning kontra den ikke-intelligente.

Eftersynet bør ske før bygningen bliver etableret, og efterfølgende én gang om året, da måden bygningen bruges på kan ændre sig over tid. Jeg vil opfordre politikerne til også at tage hånd om problemet, så bygninger ikke bruger unødig energi. Det er hverken godt på bundlinjen eller for miljøet.

Satsning på fjernkøling kan give samfundsgevinst på milliarder

Nyt FN-initiativ med Danfoss skal løse verdens køleudfordringer

Nyt bygningsdirektiv vil fremme brugen af vedvarende energi

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på EnergiWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her