EnergiWatch

Danmark har haft verdens bedste betingelser for grøn energi

Energiminister Lars Chr. Lilleholt mener at data fra 2014, der rangerer Danmark i den globale top, gør kritikken af regeringens nuværende energipolitik til skamme.

Verdensbanken rangerer Danmark helt i top over 111 lande, når det kommer til betingelserne for bæredygtig energi. Mål over 27 forskellige indikatorer i kategorierne adgang til energi, energieffektivitet og vedvarende energi ender den danske score på 94 ud af 100 mulige, hvilket er nok til en førsteplads foran Canada og USA, der begge scorer 91 point.

"Det gør mig meget stolt, at Danmark endnu en gang kan iføre sig den globale grønne førertrøje som det land i verden med de bedste rammevilkår for et bæredygtigt energisystem," siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Det er da heller ikke mere end en uge siden, at Venstres energiordfører Thomas Danielsen i Deadline fastslog, at Danmark aktuelt har den grønneste regering i nyere tid. Noget der ellers hidtil ikke har været udpræget enighed om.

Blandt andet er regeringen blevet kritiseret for at aflive det klimamål for 2030, der ellers var politisk flertal for. Lige som ministeren har fastslået, at han vil kæmpe for, at Danmark pålægges et lavere reduktionskrav uden for kvotesektoren, end de 39 pct. EU-Kommissionen har spillet ud med.

Regeringen opgiver klimamål for 2030

Kan ikke genkende kritik

Samtidig efterlyser vindindustrien svar på, hvad der kommer til at ske, når den nuværende ordning på land udløber om et år, mens elbilbranchen efterlyser bedre vilkår og forskningsinstitutioner ærgrer sig over nedskæringen i EUDP-puljen. Mens partier i folketinget fortsat mener, at der blev anvendt dubiøse argumenter for at få skrottet PSO-ordningen, hvilket i øvrigt får den danske CO2-udledning til at stige.

"Jeg kan slet ikke genkende den kritik. Denne her rapport viser netop, at Danmark er det land i verden, der har de bedste rammevilkår," siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.

"Det gør den kritik, som ikke mindst venstrefløjen har fremført, om, at regeringen slækker på de grønne ambitioner, fuldstændig til skamme."

En enkelt lille faktor gør dog, at den nuværende regering muligvis ikke fuldstændig kan tage Verdensbankens nye rapport til indtægt for sin klima- og energipolitik.

For selv om rapporten først udgives nu, bygger den på data, der er indsamlet frem til og med udgangen af 2015 – og altså kun et halvt år inde i den forrige V-regerings levetid. Ses der specifikt på den indsamlede data for Danmark fremgår det, at der er anvendt tal fra 2014.

Forsiden lige nu

Transocean vinder stor kontrakt på norsk gasfelt

Rigselskabet Transocean har vundet en kontrakt med Dea Norge på det norske gasfelt Dvalin, der tidligere var kendt som Zidane. Kontrakten løber op i 550 mio. norske kr. og gælder boringen af fire brønde.

Pensionskasser står klar med milliarder til energiinvesteringer

De danske pensionsselskaber har store planer for investeringer i energiprojekter, hvor milliarderne sidder løst, hvis det rigtige projekt skulle dukke op. Men midlerne i de forskellige pensionskasser er forskellige, viser en rundspørge, som FinansWatch og EnergiWatch har foretaget blandt nogle af de største pengetanke i pensionsbranchen.

Seneste Politik & Markeder

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere