EnergiWatch
ANNONCE
POLFOTO_49450360.jpg Foto: Stine Bidstrup/Polfoto

Hjort har fået børsnotering af Dong til røverpris

Hvis bankerne bag den kommende kæmpenotering havde forventet at tjene styrtende, så kan de godt tro om igen. Omkostningerne for staten kommer til at ligge på omkring halvdelen af normalen ved private børsnoteringer, skriver Berlingske.

AF

Når Danmarks største energiselskab  inden for et år går på børsen, sker det til bundpriser for staten. Det skriver Berlingske Business.

Finansministeriet skal betale det konsortium af banker, som skal være med til at forberede og sælge aktierne i Dong Energy. Men hvor bankerne normalt bliver betalt mellem 1,5 og 2 pct. af provenuet ved aktiesalget, så har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forhandlet sig til kun at skulle betale 0,7 pct. Det fremgår af et aktstykke om børsnoteringen, der blev fremlagt mandag.

I visse tilfælde kan betalingen til bankerne løbe op i mere end fire pct. af provenuet, og fem til syv pct. er ikke unormalt.

Staten spørger om lov til Dong-salg

Hvis børsværdien af Dong kommer til at ligge højt - fx. 70 mia. kr. -, og det endelige aktiesalg udgør 15 pct. af værdien, bliver statens omkostninger omkring 73 mio. kr. Havde salæret altså ligget på 1,5 pct., så havde omkostningen været mere end det dobbelte.

Bankerne J.P. Morgan, Morgan Stanley og Nordea får den mest prominente roller i børsnoteringen som joint global co-ordinators, mens  joint bookrunners bliver Citigroup, Danske Bank og UBS. Nordea Markets og Danske Bank skal være Nordic retail co-ordinators. Staten lægger op til at sælge op mod 36.184.687 aktier i Dong Energy, som vil reducere statens ejerskab med 8,66 pct. points til 50,1 pct. i alt.

Staten fastholder OW Bunker-kritiseret bank til Dong-notering

Børsnoteringen af Dong skal være gennemført senest i første kvartal 2017.

Europæiske energikæmper har tabt 100 mia.

Ramponeret kvotesystem kan stå i vejen for Dongs havmølledrømme

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på EnergiWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her