EnergiWatch

Totals køb af Maersk giver tvivl om kontroversiel nordsøbeskatning

Det er ikke sikkert, at franske Total uden videre kan overtage en skatteaftale mellem Maersk Oil og den danske stat, som skærmer olieselskabet mod stigende skatter i Nordsøen.

Det bliver nu draget i tvivl, om en skatteaftale mellem Maersk Oil og den danske stat stadig vil være gyldig efter franske Totals' opkøb af selskabet. Det skriver Børsen.

Den for de danske nordsøselskaber vigtige aftale fra 2003 giver blandt andre Maersk Oil garanti for, at et stigende skattetryk i Nordsøen ikke vil ramme selskaberne på pengepungen, fordi de i så fald ville få en kompensation. Derfor blev aftalen også kendt som kompensationsaftalen. I forbindelse med et samråd i Folketinget onsdag i sidste uge rejste energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) dog tvivl om, hvorvidt aftalen uden videre kan bestå med Total som ejere af Maersk Oil.

"Det kan være, at den juridiske proces, vi er i gang med, viser, at aftalegrundlaget for Nordsøen skal ændres. Så vil Folketinget blive inddraget," sagde ministeren i sidste i uge.

Det danske Nordsø-kort er Total omskrevet

Børsen oplyser, at Enhedslisten ønsker ikke, at staten skal videreføre aftalen med olieselskaberne og ønsker at samle et stemmeflertal sammen med Socialdemokratiet, SF og De Radikale.

Grafen viser spotprisen på en tønde af den norske referenceolie, Brent, i amerikanske dollar de sidste fire år. Kilde: Quandl.com/Den Amerikanske Centralbank.

Verdens største rigselskab ud med stort tab for tredje kvartal

Semco forudser lav olie- og gasaktivitet i 2018

Totals indtjening stormer frem

Total lun på Engies LNG-division

Forsiden lige nu

Dansk Energi kræver politisk ro om grøn forskning

Forskning i nye rene energiformer skal have bedre langsigtede rammer, hvis Danmark stadig skal være med, mener Dansk Energi ovenpå FN-møde i Bonn. Mødet var et skridt i den rigtige retning, men der skal langt mere fart på, mener danske græsrødder.

Seneste Politik & Markeder

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere