ANNONCE
OwBunker4.jpg Foto: Kasper Palsnov/Jyllands-Posten

OW Bunker-investorer stævner banker

Morgen Stanley og Carnegie stævnes af 24 danske institutionelle investorer i sag om prospektansvar.

RITZAU FINANS

Morgan Stanley og Carnegie, der var bag børsnoteringen af OW Bunker, bliver nu stævnet af 24 danske institutionelle investorer i en sag om prospektansvar.

Det oplyser ATP, der er en af investorerne.

Med de to emissionsbanker i bunken dækker kredsen af sagsøgte i sagen om erstatningskrav mod OW Bunker A/S under konkurs derudover relevante Altor-enheder samt den tidligere bestyrelse og daglige ledelse af OW Bunker. Kravet lyder på omkring 767 mio. kr.

"Konsortiet har valgt at udvide kredsen af sagsøgte til også at omfatte emissionsbankerne Morgan Stanley og Carnegie. Det sker på baggrund af nye oplysninger i et omfattende bilagsmateriale fra konkursboet, som vi først i foråret har fået adgang til," siger Tomas Krüger Andersen, juridisk chef i ATP's investeringsafdeling, i en kommentar.

"Det er vores vurdering, at bankerne har haft kendskab til OW Bunkers spekulationsaktiviteter, og at bankerne har medvirket til at vildlede investorerne. På den baggrund kan de efter vores vurdering gøres erstatningsansvarlige," lyder det fra den juridiske chef.

Ifølge ATP tabte de danske institutionelle investorer omkring 767 mio. kr. ved at investere i aktier i OW Bunker "på baggrund af et væsentligt mangelfuldt prospekt".

Sagen ligger lige nu i Østre Landsret, efter at de institutionelle investorer indgav en stævning i begyndelsen af april sidste år for dels at få penge retur, dels for at få placeret et ansvar.

OW Bunker, der handlede med brændstof til skibe, fik ellers en forrygende debut på børsen 28. marts 2014. Aktien steg fra 145 til 175 kroner på første handelsdag.

Ud over de mange institutionelle investorer havde omkring 20.000 privatpersoner købt aktier i selskabet, der dog allerede efter syv måneder på børsen måtte indgive konkursbegæring.

Forud for konkursen havde OW Bunker i oktober 2014 nedjusteret sine finansielle forventninger for hele året. Begrundelsen var et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger.

Blot to uger senere nedjusterede selskabet igen, og i november 2014 meddelte selskabet, at man havde lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. En opgørelse viste, at selskabets urealiserede tab var på 150 millioner dollar i forbindelse med risk managementkontrakter.

7. november samme år smed selskabet håndklædet i ringen og indgav en konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg.

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på EnergiWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her