EnergiWatch

OW Bunker-investorer stævner banker

Morgen Stanley og Carnegie stævnes af 24 danske institutionelle investorer i sag om prospektansvar.

Morgan Stanley og Carnegie, der var bag børsnoteringen af OW Bunker, bliver nu stævnet af 24 danske institutionelle investorer i en sag om prospektansvar.

Det oplyser ATP, der er en af investorerne.

Med de to emissionsbanker i bunken dækker kredsen af sagsøgte i sagen om erstatningskrav mod OW Bunker A/S under konkurs derudover relevante Altor-enheder samt den tidligere bestyrelse og daglige ledelse af OW Bunker. Kravet lyder på omkring 767 mio. kr.

"Konsortiet har valgt at udvide kredsen af sagsøgte til også at omfatte emissionsbankerne Morgan Stanley og Carnegie. Det sker på baggrund af nye oplysninger i et omfattende bilagsmateriale fra konkursboet, som vi først i foråret har fået adgang til," siger Tomas Krüger Andersen, juridisk chef i ATP's investeringsafdeling, i en kommentar.

"Det er vores vurdering, at bankerne har haft kendskab til OW Bunkers spekulationsaktiviteter, og at bankerne har medvirket til at vildlede investorerne. På den baggrund kan de efter vores vurdering gøres erstatningsansvarlige," lyder det fra den juridiske chef.

Ifølge ATP tabte de danske institutionelle investorer omkring 767 mio. kr. ved at investere i aktier i OW Bunker "på baggrund af et væsentligt mangelfuldt prospekt".

Sagen ligger lige nu i Østre Landsret, efter at de institutionelle investorer indgav en stævning i begyndelsen af april sidste år for dels at få penge retur, dels for at få placeret et ansvar.

OW Bunker, der handlede med brændstof til skibe, fik ellers en forrygende debut på børsen 28. marts 2014. Aktien steg fra 145 til 175 kroner på første handelsdag.

Ud over de mange institutionelle investorer havde omkring 20.000 privatpersoner købt aktier i selskabet, der dog allerede efter syv måneder på børsen måtte indgive konkursbegæring.

Forud for konkursen havde OW Bunker i oktober 2014 nedjusteret sine finansielle forventninger for hele året. Begrundelsen var et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger.

Blot to uger senere nedjusterede selskabet igen, og i november 2014 meddelte selskabet, at man havde lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. En opgørelse viste, at selskabets urealiserede tab var på 150 millioner dollar i forbindelse med risk managementkontrakter.

7. november samme år smed selskabet håndklædet i ringen og indgav en konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg.

Forsiden lige nu

Transocean vinder stor kontrakt på norsk gasfelt

Rigselskabet Transocean har vundet en kontrakt med Dea Norge på det norske gasfelt Dvalin, der tidligere var kendt som Zidane. Kontrakten løber op i 550 mio. norske kr. og gælder boringen af fire brønde.

Pensionskasser står klar med milliarder til energiinvesteringer

De danske pensionsselskaber har store planer for investeringer i energiprojekter, hvor milliarderne sidder løst, hvis det rigtige projekt skulle dukke op. Men midlerne i de forskellige pensionskasser er forskellige, viser en rundspørge, som FinansWatch og EnergiWatch har foretaget blandt nogle af de største pengetanke i pensionsbranchen.

Seneste Olie & Gas

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere