EnergiWatch

Lilleholt: Nordsøolien kan fremme et grønt Danmark

Regeringen har sikret milliardstore indtægter fra olie- og gasproduktion i den danske del af Nordsøen de kommende år, og de penge kan blive brugt på at skubbe på den grønne omstilling. Det skriver energiministeren, som afviser kritik gra grønne organisationer.

Det kan komme til gavn for den grønne omstilling, når Danmark netop har besluttet sig for at at tømme Nordsøen for olie og gas. Det skriver kllima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt i et læserbrev i Berlingske onsdag.

Ministeren har ellers siden begyndelsen af juni måttet stå mål på kritik fra en række klimaorganisationer, som mener, at Danmark bør lade den sidste olie ligge i bestræbelserne på at undgå den udledning af drivhusgasser, som de forsile brændsler fører med sig. Tidligere på sommeren præsenterede regeringen en ny strategi for produktionen, en strategi, som blandt andre Greenpeace kaldte for "pinlig" og opfordrede til at afstå fra fortsat at producere olie.

Det er ministeren altså ikke enig i.

"(...) Ud fra et klimapolitisk synspunkt er der ikke vundet noget ved ikke at udnytte potentialet i den danske del af Nordsøen - snarere tværtimod, for produktionen af olie og gas i Nordsøen er som oftest mere klimavenlig end andre steder i verden," skriver Lilleholt og fortsætter:

"Dels kan naturgassen være en klimavenlig trædepude på vejen mod det fossilfri samfund. Dels kan de massive indtægter fra Nordsøen bruges på investeringer i vedvarende energi."

I en rapport udarbejdet i forbindelse med strategien anslås det, at der kan hentes ca. 3 mia. tønder mere olieækvivalenter op af den danske del af Nordsøen.

Han afviser også en kritik af, at det danske ønske om fortsat at pumpe olie og gas op af undergrunden skulle være i strid med klimaaftalen fra Paris 2015.

"På trods af Parisaftalen vil en stor del af verdens energibehov stadig være dækket af olie og gas i 2050. Verden vil være afhængig af olie-og gas de næste årtier, uanset om Danmark lukker og slukker for olie-og gasproduktionen i Nordsøen eller ej," skriver han.

Danmark siden 70'erne tjent mere end 400 mia. kr. på Nordsøolien.

Shell taber igen penge i Nordsøen

Nordsø-strategi splitter vandene

Minister: Flere milliarder kan hentes i Nordsøen

Ny aftale baner vejen for statslig gaskæmpe

Lolland kræver beslutning om olieboring udsat

Forsiden lige nu

Statoil tildeler olie-kontrakter for milliarder

Olieselskabet Statoil har tildelt tre kontrakter til tre forskellige leverandører til en samlet værdi af otte mia. norske kr. Den ene af aftalerne går til Aker Solutions, som for nylig landede en stor kontrakt med Maersk Drilling.

Vestas fusionerer europæiske salgskontorer

Den danske mølleproducent har besluttet sig for at smelte de to salgsenheder for Nordeuropa og Centraleuropa sammen. Det betyder et farvel til Klaus Steen Mortensen, der er chef for Vestas i Nordeuropa.

Seneste Olie & Gas

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere