EnergiWatch

DNB Markets: Flydende olielagre i rekordniveau

Selvom oliepriskurven flader ud, er anvendelsen af tankskibe som flydende lagre taget til i marts, der er uden fortilfælde for en enkelt måned, lyder det fra DNB.

Anvendelse af tankskibe som flydende olielagre er i marts taget til i et omfang, der er uden fortilfælde for en enkelt måned. Det sker på trods af, at oliepriskurven er fladet ud, skriver norske DNB Markets i en kommentar torsdag.

Data for et flydende olielager registres på basis af et tankskibenes GPS-position. Hvis ikke det har flyttet sig i to uger og samtidig rapporteres lastet med råolie, registreres skibet som et flydende olielager.

For de første 10 dage i marts viser data, at der gennemsnitlig befinder sig 180 millioner tønder olie ombord på skibe, der ligger stille. Det er 26 millioner tønder mere end gennemsnittet i februar. Hovedparten af væksten i olien ombord på skibene kommer fra eksportregioner.

Det er fortsat DNB Markets og andre analytikeres opfattelse, at olielagrene er afgørende for balancen i tankmarkedet for råolie i 2016. Hvis de landbaserede olielagre presses til det yderste, vil det ifølge DNB få tankraterne til at stige markant. Banken er dog fortsat betænkelig ved væksten i tankflåden frem mod 2017.

En betragtelig ordrebog har sammen med især usikkerheden om, hvorvidt den globale olieproduktion vil blive ved med at være højere end efterspørgslen fået analytikere og investorer til at tvivle på, om de fede tider for indehavere af råolietankere kan blive ved meget længere.

Paddy Rodgers, CEO i det børsnoterede belgiske tankrederi Euronav, forudså i et interview med ShippingWatch for få dage siden, at VLCC’ere inden for få måneder i stigende omfang vil begynde at blive brugt som flydende lagre, fordi kapaciteten på olielagre til lands slipper op.

"Med en overskydende olieproduktion på 1,5 millioner tønder om dagen vil der blive brug for fire VLCC’ere om ugen. Og så vil der hurtigt blive gjort indhug i flåden," lød det fra Paddy Rodgers.

Olie rammer højeste niveau i otte uger

Enorme olielagre er Saudi-Arabiens næste udfordring

I USA bruges togvogne nu som olielagre

USA: Olielagre steg markant mere end ventet

Forsiden lige nu

Tysk olieselskab vil skyde over 15 mia kr i norsk sokkel

Tyske Wintershall vil over de næste år investere omkring 20 mia. norske kr. svarende til 15,5 mia. kr. i norsk sokkel, fortæller Hugo Dijkgraaf, managing director for olieselskabets norske aktiviteter, ifølge det norske medie Sysla.

Transocean vinder stor kontrakt på norsk gasfelt

Rigselskabet Transocean har vundet en kontrakt med Dea Norge på det norske gasfelt Dvalin, der tidligere var kendt som Zidane. Kontrakten løber op i 550 mio. norske kr. og gælder boringen af fire brønde.

Seneste Olie & Gas

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere