EnergiWatch
ANNONCE
petrochina ørken kina olie.jpg

Fransk oliegigant får bøde for at trodse FN

Det kommer til at koste Total dyrt, at man trodsede sanktioner mod Saddam Husseins styre i Irak.

/ritzau/AFP

Den franske oliegigant Total er blevet idømt en bøde på 750.000 euro, omkring 5,6 millioner kroner, for korruption i en appelsag i forbindelse med FN's "olie-for-mad program" i Irak, da Saddam Hussein var ved magten.


En anden oliegigant, det hollandske Vitol, som har base i Schweiz, har fået en bøde på 300.000 euro (omkring 2,2 millioner kroner) i appelsagen.
De to olieselskaber var blandt en halv snes virksomheder og personer, som blev frikendt for korruptionsanklager i 2013 efter otte års efterforskning.


De var anklaget for at have tiltusket sig store kontantbeløb fra FN-programmet, som tillod det sanktionsramte Irak at sælge olie, så landet kunne indkøbe humanitære madforsyninger til dets befolkning.


Bøden til Total fredag er den maksimale inden for straframmen i sagen.


Saddam Hussein tvang udenlandske selskaber, som var involveret i programmet, til at betale ti procent til regimet med henvisning til blandt andet "transportomkostninger".


En FN-undersøgelse beskyldte i 2005 omkring 2200 selskaber, der var involveret i programmet, for at have betalt over 12 milliarder kroner i korruption for at sikre sig aftaler om leveringer til Irak.

Gamesa i Siemens-forhandlinger med skuffende overskud

Endte radioaktivt nordjysk affald på genneren?

Iran skiber første olie til Europa i tre år

Total overgår forventninger

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på EnergiWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her