EnergiWatch

Endte radioaktivt nordjysk affald på genneren?

Total afleverede affald fra skifergasboringen i Dybvad på genbrugsstation, selv om det skulle være deponeret som radioaktivt affald, siger Greenpeace.

Man kender nok godt situationen nede fra den lokale genbrugsstation. Frem for lige at få sorteret indholdet af affaldssækken med udefinerbare efterladenskaber fra garagen får hele sækken en snigtur op i containeren for småt brændbart.

Imidlertid er brøden i en lidt anden kaliber omkring hånderingen af affaldet fra skifergasboringen i nordjyske Dybvad, mener Greenpeace. For her fik det franske energiselskab Total godkendelse til at aflevere affaldet fra prøveboringen på den lokale offentlige genbrugsstation i Frederikshavn. Det på tråds af, at 95 pct. af den alunskifer, der blev hevet op af jorden, ifølge et svar fra Sundhedsministeriet indeholdt så meget radioaktivt materiale, at det skulle have været håndteret som radioaktivt affald.

"Det er uacceptabelt," siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland til DR.

Stålebeskyttelse i Sundhedsministeriet (SIS), der gav Total tilladelse til at bruge den lokale genbrugsstation, fastholder dog, at der ingen sundhedsfare er ved boreaffaldet. Selve borekernen, der indeholder materiale med højt uran-indhold, opbevares således af energiselskabet, lyder det herfra, mens det kun er det øvrige boremudder, der er kørt til deponering.

Dansk skifer er fortsat god idé, siger minister

SF: Energiudvalg blev ført bag lyset om fracking

Mysterium om gul røg fra skiferboring er opklaret

SF stiller byge af spørgsmål om Totals skiferboringer

Forsiden lige nu

Tysk olieselskab vil skyde over 15 mia kr i norsk sokkel

Tyske Wintershall vil over de næste år investere omkring 20 mia. norske kr. svarende til 15,5 mia. kr. i norsk sokkel, fortæller Hugo Dijkgraaf, managing director for olieselskabets norske aktiviteter, ifølge det norske medie Sysla.

Transocean vinder stor kontrakt på norsk gasfelt

Rigselskabet Transocean har vundet en kontrakt med Dea Norge på det norske gasfelt Dvalin, der tidligere var kendt som Zidane. Kontrakten løber op i 550 mio. norske kr. og gælder boringen af fire brønde.

Seneste Olie & Gas

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere