ANNONCE
greenpeace skifergas total dybvad Foto: Greenpeace PR

Endte radioaktivt nordjysk affald på genneren?

Total afleverede affald fra skifergasboringen i Dybvad på genbrugsstation, selv om det skulle være deponeret som radioaktivt affald, siger Greenpeace.

AF

Man kender nok godt situationen nede fra den lokale genbrugsstation. Frem for lige at få sorteret indholdet af affaldssækken med udefinerbare efterladenskaber fra garagen får hele sækken en snigtur op i containeren for småt brændbart.

Imidlertid er brøden i en lidt anden kaliber omkring hånderingen af affaldet fra skifergasboringen i nordjyske Dybvad, mener Greenpeace. For her fik det franske energiselskab Total godkendelse til at aflevere affaldet fra prøveboringen på den lokale offentlige genbrugsstation i Frederikshavn. Det på tråds af, at 95 pct. af den alunskifer, der blev hevet op af jorden, ifølge et svar fra Sundhedsministeriet indeholdt så meget radioaktivt materiale, at det skulle have været håndteret som radioaktivt affald.

"Det er uacceptabelt," siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland til DR.

Stålebeskyttelse i Sundhedsministeriet (SIS), der gav Total tilladelse til at bruge den lokale genbrugsstation, fastholder dog, at der ingen sundhedsfare er ved boreaffaldet. Selve borekernen, der indeholder materiale med højt uran-indhold, opbevares således af energiselskabet, lyder det herfra, mens det kun er det øvrige boremudder, der er kørt til deponering.

Dansk skifer er fortsat god idé, siger minister

SF: Energiudvalg blev ført bag lyset om fracking

Mysterium om gul røg fra skiferboring er opklaret

SF stiller byge af spørgsmål om Totals skiferboringer

Modtag nyhedsbreve fra EnergiWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på EnergiWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her