EnergiWatch

Statkraft fyrer op under offshore-retræte

Budskabet om at vende ryggen til offshore-vind er i dag blevet manifesteret af Statkraft med et salg og en overdragelse til Statoil.

Det norske statsejede Statkraft sætter nu for alvor handling bag sin meddelelse fra december 2015 om at ville vende ryggen til offshore vindparker.

Dags dato har Statkraft således underskrevet en såkaldt intentionsaftale med Statoil om at afhænde driften af den britiske vindpark Sheringham Shoal til Statoil. Den endelige overdragelse vil finde sted i januar 2017.

Statkraft trækker sig ud af havvind

Statkraft vil fortsat eje 40 pct. af Sheringham Shoal, hvor Statoil ejer 40 pct., imens 20 pct. ejes af UK Green Investment Bank.

"Med Statoil på vej til at lede driften af det nærliggende 402 MW Dudgeon-projekt, og Statkrafts evaluering af frasalg, giver det mening at overføre operatørposten på Sheringham Shoal til Statoil ,” siger Steinar Bysveen, adm. direktør i Statkraft i en meddelelse.

Hos Statoil betegner Irene Rummelhoff, øverste chef for New Energy Solutions, overtagelsen af driften på Sheringham Shoal som en "milepæl" for Statoil. Sheringham Shoal bliver Statoils første kommercielle vindpark, hvor selskabet skal stå for driften.

Imens Statkraft opretholder sin ejerandel i Sheringham Shoal, vil selskabet trække sig ud af det prestigefyldte Dogger Bank-projekt, som de to parter ved samme lejlighed har indgået en købsaftale om:

Dogger Bank er verdens største offshore vindprojekt, hvor der er givet tilladelse til installationen af ikke færre en 4800 MW. Statkraft sælger sin ejerandel på 25 pct. i Dogger Bank til Statoil, som dermed kommer op på at eje 50 pct. af Dogger Bank. Den endelige overdragelse venter på myndighedernes godkendelse.

Nå overdragelsen og salget er faldet på plads, vil Statkraft ved sit ejerskab være repræsenteret på Duggeon (30 pct.), Sheringham Shoal (40 pct.) og Triton Knoll (50 pct.), af hvilke Statkraft også står for driften på sidstnævnte.

Sheringham Shoal er ifølge Statoil blandt verdens 10 største havvindparker, der kan forsyne op til 220.000 husstande i England. Parken sattes i drift i 2012 og ligger udfor Norfolk.

Endnu en stor norsk ordre til Vestas

Statkraft starter sparerunde efter milliardunderskud

Ny formand for Statkraft

Statkraft skovler penge ind

Forsiden lige nu

Topchef for vindrederi stopper

Lars Blicher meddeler på det sociale medie Linkedin, at han har fratrådt sin stilling som CEO og director for Swire Blue Ocean. "Jeg har stadig ikke besluttet, hvor jeg skal hen herfra," skriver han.

Dansk Energi kræver politisk ro om grøn forskning

Forskning i nye rene energiformer skal have bedre langsigtede rammer, hvis Danmark stadig skal være med, mener Dansk Energi ovenpå FN-møde i Bonn. Mødet var et skridt i den rigtige retning, men der skal langt mere fart på, mener danske græsrødder.

Seneste Energiselskaber

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere