EnergiWatch

IAEA nedjusterer vækst i kernekraft

Billig olie og massiv udbygning af vind og sol har fået Det Internationale Atomenergiagentur til at lægge en dæmper på sidste års vækstforventninger frem mod 2030.

Fra en samlet kapacitet på 383 GW vurderer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), at verden i 2030 vil være beriget med yderligere 56 pct. kernekraftkapacitet til 598 GW.

Der er vel at mærke tale om et såkaldt high-case-scenarie, men sammenlignet med et tilsvarende scenarie fra sidste år er der i dette års fremskrivning tale om en nedgang fra sidste år, hvor den forventede vækst frem mod 2030 var 68 pct.

Det fremgår af Det Internationale Atomenergiagenturs 36. fremskrivning af verdens kernekraftkapacitet.

Den forventede vækstnedgang tilskrives blandt andet konkurrence fra lavere priser på fossile brændsler samt den hastige udbygning af fornybare energikilder. Derudover kaster ulykken på Fukushima-værket i Japan i 2011 fortsat skygge på velviljen til at udbygge kernekraft.

Agenturet arbejder med store usikkerhedsmarginer i sine fremskrivninger. I et tilsvarende lavt-case-scenarie i samme fremskrivning opstiller agenturet således en vækst frem mod 2030 på blot 1,9 pct. I 2030 ventes kernekraftens således at tegne sig for 390 og 598 GW på globalt plan.

Hvis og såfremt væksten bliver en realitet ventes den at blive trukket af udbygning i Asien – særligt i Kina, Syd Korea, og Indien. Også Mellemøsten samt åbningen af nye reaktorer i Rusland og Hviderusland ventes at bidrage til udbygningen.

Derimod står landende i Vesteuropa, drevet frem af Tysklands beslutning om at afvikle kernekraft, til at bidrage med negativ vækst fra 112 GW til 77 GW i 2030.

FN's atomagentur lukker undersøgelse af Irans atomprogram

Atomkraft, ja tak!

IAEA: Iran er begyndt at demontere atomfaciliteter

Obama og EU gør klar til at lempe sanktioner mod Iran

Forsiden lige nu

Vindmøller trænger sig på i stemmeboksen til kommunalvalget

I en række kommuner vil konflikter og uenighed om antallet af møller og størrelse på dem sandsynligvis få afgørende betydning for tirsdagens kommunalvalg. EnergiWatch guider her til, hvilke kommuner der er værd at holde øje med for vindbranchen i morgen.

"De er idioter, som ønsker, at vi dør"

I et langt interview med magasinet Rolling Stone fortæller Elon Musk om stort og småt. Samtidig langer han hårdt ud efter kritikere, der vædder på kursfald og ifølge ham, skaber falske rygter.

Skotsk regering redder vindleverandør

Den økonomisk trængte fundamentproducent BiFab har sikret en livline fra det skotske selvstyre, der har strikket hjælpepakke sammen, så arbejdet på havpark kan fuldføres.

Seneste Cleantech

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere